Més de 300 científics assisteixen al webinar de la Societat Europea de Cetacis
La conferència anual de la Societat Europea de Cetacis (ECS), que es realitzava enguany a Israel, s’ha vist aplaçada fins a la primavera del 2022. L’escenari actual de pandèmia obria massa interrogants per organitzar una Conferència ECS el 2021 amb prou garanties.
No obstant això, la societat va organitzar un webinar, que va tenir lloc entre el 15 i el 19 de març de 2021 i va convidar experts a compartir els seus coneixements i experiències amb la comunitat en general sobre diversos temes tractats tradicionalment a les conferències de l’ECS. La majoria de les presentacions es van gravar i es poden veure aquí.
Les presentacions han cobert un ampli ventall en el camp de la recerca en mamífers marins amb intervencions tant de grans científics de llarga trajectòria reconeguda com d’estudiants i altres investigadors.
En Joan Gonzalvo, president de la ECS, ha valorat molt positivament aquesta iniciativa:
“Aquest ha estat el primer Webinar de la ECS i va ser un experiment que ha resultat un èxit i que obre un porta a futures iniciatives. Estem explorant incorporar la component virtual a la Conferencia del 2022. Una cosa es certa, com a resultat de la pandèmia actual, ens n’hem adonat que les trobades científiques i conferencies no seran el que solien ser. No obstant, no ho veiem com una cosa dolenta, si no com una oportunitat, en la que fent servir les tecnologies podem arribar a més gent i a un ventall més ampli. Em rebut molt bones opinions, però ens agradaria conèixer més”
En aquest sentit, la ECS ha creat un qüestionari que es pot omplir de manera ràpida i fàcil.
Les presentacions han cobert un ampli ventall en el camp de la recerca en mamífers marins
Les intervencions van tocar diferents temes, des de donar a conèixer la investigació que s’ha dut a terme en una població de dofins mulars durant 50 anys, que va fer el doctor Randy Wells, passant per temes de turisme respectuós o una visió més holística en el procés d’establir mesures de mitigació, que va fer l’investigador Greg Donovan. També es van presentar alguns aspectes més nous en l’impacte de la eòlica marina sobre poblacions de marsopes i la importància de tenir en compte la necessitat energètica dels animals a l’hora d’establir els impactes o un dels temes més mediàtics de l’any, el comportament agressiu d’un grup d’orques a l’estret de Gibraltar, que va fer la Doctora Ruth Esteban.
Altres presentacions molt interessants ens expliquen com les balenes amb bec de Blainville i Cuvier coordinen les seves immersions dins de grups, bussejant i ascendint a la superfície junts, però s’alimenten individualment a profunditat. O també, com les pràctiques pesqueres afecten les poblacions de dofins mulars de Montenegro, a l’adriàtic sud.