VUIT DISTRICTES DE BARCELONA JA OFEREIXEN PEIX DE CUSTÒDIA.
El #PeixDeCustòdia ja és present als mercats de vuit districtes diferents de Barcelona, com a resultat del projecte ”Foment del consum de peix responsable i de proximitat, #PeixDeCustòdia”, que s’ha desenvolupat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i finalitza aquest mes de desembre.
L’any 2013 SUBMON va engegar la iniciativa de #PeixDeCustòdia, per promoure un producte integrat al projecte de custòdia marina que l’entitat desenvolupa a l’espai de Canyons del Maresme des de 2009. Les tasques que s’han realitzat des d’aleshores van encaminades a generar consciència i establir acords voluntaris entre els diferents sectors usuaris de l’àrea, amb l’objectiu de conservar els seus valors ecològics més importants:els cetacis (dofins i balenes).
Del treball amb els pescadors, un dels sectors més importants de la zona, va sorgir la idea de promocionar un producte provinent de l’àrea que fos compatible amb l’ús sostenible d’aquesta i que beneficiés, alhora, els pescadors locals i les poblacions de dofins presents. I així va néixer el concepte #PeixDeCustòdia, que identifica el peix capturat a les nostres costes de forma artesanal, amb arts selectives i compatibles amb la viabilitat d’altres espècies, com els dofins, i amb baix impacte sobre el medi. Alhora, incentiva el consum d’espècies poc conegudes (però d’elevat valor gastronòmic), per disminuir la pressió sobre aquelles espècies més comercials i que actualment es troben sobreexplotades.
La iniciativa va començar col·laborant amb un grup de pescadors artesanals d’Arenys de Mar, i més endavant es va consolidar i promocionar l’etiqueta #PeixDeCustòdia amb la col·laboració d’Accionatura i el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya entre algunes peixateries i restaurants de la zona d’àmbit del projecte. Al 2016 es va voler anar més enllà i, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, es va iniciar el projecte “Foment del consum de peix responsable i de proximitat, #PeixDeCustòdia”, que finalitza aquets mes de desembre.
Durant aquests mesos s’han visitat 125 peixateries de 25 mercats dels diferents districtes de Barcelona, per tal d’informar-les de la campanya de sensibilització. D’aquestes, 8 peixateries s’han sumat al nostre projecte i a dia d’avui hi podeu trobar #PeixDeCustòdia. Els establiment adherits són els següents:
Peix de Platja Quim, Mercat de la Barceloneta (districte Ciutat Vella)
Peixos Petra, Mercat de La Marina (districte de Sants-Montjuïc)
Peix de Platja Olivé, Mercat de Sant Gervasi (districte Sarrià-Sant Gervasi)
Peixateria Blasco, Mercat de l’Abaceria Central (districte de Gràcia)
Peixateria Olga, Mercat del Carmel (districte Horta-Guinardó)
Peixos Germans Roqueta, Mercat de Canyelles (districte Nou Barris)
Peix de platja Peixos Mariano, Mercat del Besòs (districte Sant Martí)
Peixos Sandra, Mercat de Sant Andreu (districte Sant Andreu).
A aquests establiments cal sumar-hi els que ja fa temps que ofereixen aquest producte:
Peixateries:
Peix i Marisc Andreu, C/Espanya, 1-3. 08390, Montgat.
Peixateria Barbena, Avinguda del Maresme, 323. 08301, Mataró.
I els restaurants que amb la col·laboració d’ AccióNatura, en el marc d’un projecte que comptava amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, es van adherir també al projecte oferint a la seva carta el #PeixDeCustòdia:
Restaurants:
Indochine, C/Muntaner, 82. 08011 Barcelona
Manairó restaurant, C/Diputació, 424. 08013 Barcelona
Cibus catering,C/Badajoz, 48. 08005 Barcelona
Xiringuito Escribà, Avinguda del litoral 42, 08005, Barcelona.
Bar del Pla, C/Montcada, 2. 08003. Barcelona.
Saüc restaurant, C/Via Laietana 49, Barcelona. (Hotel Ohla)
Taverna Mediterrània, C/Enric Granados, 58. 08008, Barcelona.
A més de facilitar l’accés dels consumidors al PeixDeCustòdia, amb l’objectiu de difondre el concepte i donar consells per consumir peix de forma responsable, el projecte també tenia com a objectiu realitzar un seguit de xerrades de divulgació d’aquesta iniciativa. Aquestes xerades s’’han realitzat a diferents centres de Barcelona: a l’Aula Ambiental de la Sagrada Família, a La Fàbrica del Sol, al Centre Cívic Casa Sagnier, al Casal de Joves de Les Corts i a l’Ateneu l’Harmonia.
Paral·lelament, s’han actualitzat els continguts de la web del projecte i s’han realitzat nombroses accions de comunicació per sensibilitzar la població sobre el consum responsable de peix i explicar els valors del #PeixDeCustòdia. Se n’ha parlat a la revista Cuina, s’ha presentat a esdeveniments com el Coast Day, les Jornades Tècniques sobre Fauna Urbana a Barcelona, el Blue Ecofòrum celebrat al Museu Marítim o el 13è Congreso Nacional de Medio Ambiente de Madrid, i s’ha participat a la campanya “MedFish4Ever” de la Comissió Europea, a més del ressò que n’han fet diverses xarxes socials.
Amb aquestes accions s’ha sensibilitzat a la població sobre el consum responsable de peix, s’ha donat a conèixer el #PeixDeCustòdia i els seus efectes positius sobre el medi marí i les espècies que hi viuen, i s’ha facilitat l’accés a aquest producte, oferint-lo a diferents districtes de la ciutat de Barcelona. Així, un major nombre de ciutadans té l’opció de consumir peix de forma responsable, ajudant a preservar l’estat de les nostres costes i conservant les espècies de dofins que hi viuen, un dels valors naturals més importants de l’àrea.