Una guia d’identificació per a apropar-te a la biodiversitat marina de Catalunya
- Dins del projecte CATaMARà s’ha desenvolupat i produït una guia d’identificació d’hàbitats i espècies de la Xarxa Natura 2000 marina a Catalunya. Aquesta valuosa eina té com a objectiu promoure el coneixement i l’apreciació de les espècies protegides que habiten en aquests espais naturals de vital importància. El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
Aquesta guia d’identificació d’hàbitats i espècies és una eina visual que permet acostar els espais marins protegits de les Xarxa Natura 2000 de Catalunya. La guia ha estat produïda per l’equip de SUBMON, juntament amb en Toni Llobet i la Marta Montenegro. Comptar amb la figura de Toni, reconegut il·lustrador naturalista, ha permès dissenyar un recurs d’alta qualitat que apropa la natura a la població d’una manera visualment atractiva i educativa.
Segons paraules d’en Toni, “ha estat un repte no menor intentar recollir en una sola guia compacta la gran biodiversitat marina que viu en els espais naturals protegits del nostre litoral. Quines espècies triàvem, quins quedaven fora… Hem mirat de fer-ho combinant paisatges marins idealitzats que sintetitzen en un sol instant el munt d’animals i plantes que conviuen i una selecció d’espècies especialment amenaçades, icòniques i representatives. Tot això amb un disseny atrevit, que juga amb el blau del mar i el groc llampant, que transmet alerta. Confiem que cridi l’atenció del gran públic usuari del mar i contribueixi a sensibilitzar, en el marc més ampli del projecte CATaMARà”.
La Marta també va entendre des del principi les necessitats per a aquesta guia, i ha acompanyat a l’equip durant tot el procés de creació, desenvolupament i revisió amb una precisió impecable: “ha estat un plaer poder treballar en aquesta guia. Poder col·laborar en projectes amb un objectiu pedagògic dona sentit al disseny gràfic: ordenar i facilitar visualment la informació perquè el contingut sigui comprensible i atractiu. A més, treballar amb les il·lustracions d’en Toni Llobet ha fet que la feina sigui encara més fascinant”.
El procés de co-creació de la guia ha estat minuciós i rigorós. Des de SUBMON s’ha treballat amb en Toni i la Marta en estreta col·laboració per a garantir la precisió i fiabilitat de la informació presentada. Cada espècie ha estat acuradament seleccionada i il·lustrada, capturant les seves característiques distintives de manera detallada i realista per tal de facilitar la seva observació en l’entorn natural.
La guia d’identificació s’ha desenvolupat amb el propòsit de ser accessible i útil per a diferents audiències, des d’entusiastes de la natura fins a estudiants, investigadors i professionals del sector. L’organització i estructura de la guia faciliten la cerca i identificació de les espècies, brindant informació rellevant sobre el seu hàbitat, característiques principals per a la seva identificació o dades curioses per a acostar aquestes espècies al públic.
A més del seu contingut il·lustratiu, la guia introdueix també els objectius del projecte, la Xarxa Natura 2000 i els espais que són gestionats per la Generalitat de Catalunya.
La creació de la guia d’identificació d’espècies de la Xarxa Natura 2000 Marina a Catalunya representa una oportunitat perquè les persones s’involucrin activament en la conservació i protecció dels espais naturals marins. En conèixer i apreciar les espècies que habiten en la Xarxa Natura 2000, es fomenta una major consciència sobre la importància de preservar aquests ecosistemes únics i fràgils i es genera un sentit de pertinença al territori. Sens dubte, és un assoliment significatiu dins del projecte CATaMARà que esperem compartir amb totes aquelles persones que estiguin interessades a conèixer més sobre la biodiversitat marina que es pot observar en aquests espais.