“Un oceà, una veu”: reflexions sobre l’EurOCEAN 2023
Des de temps immemorials, igual que les composicions atemporals de Mozart i Beethoven, l’oceà ha modelat la vida al nostre planeta. Com passa amb la música, l’oceà té la capacitat de despertar els nostres sentits, evocar emocions i inspirar canvis transformadors. Independentment de la nostra proximitat al mar, l’oceà és una part fonamental en la nostra vida. De fet, en aquesta composició global que representa l’oceà, els éssers humans exercim un paper fonamental i el nostre impacte en ell perdura en el temps.
No obstant això, la simfonia de l’oceà s’ha vist amenaçada recentment per nombroses pressions: el canvi climàtic, la contaminació o la pèrdua de biodiversitat, entre altres. Com a resultat d’aquesta creixent emergència climàtica, ens trobem a la vora d’una crisi oceànica sense precedents que podria canviar el so i el ritme dels nostres mars per sempre. Així i tot, malgrat l’adversitat, encara es troben moments d’esperança en els quals apareix un compromís compartit per a abordar aquests problemes. La conferència EurOCEAN 2023, una important conferència europea de ciència i polítiques marines organitzada cada 4-5 anys, exemplifica aquest esperit en proporcionar una plataforma per a la col·laboració internacional i transdisciplinària per a la protecció dels nostres oceans.



La conferència EurOCEAN 2023, celebrada la setmana passada a Vigo, els dies 10 i 11 d’octubre, va marcar una fita important en el camí cap a la conservació dels oceans. Organitzada per l’European Marine Board, aquesta cita va reunir la comunitat científica europea, responsables de polítiques marines, representants de la indústria marítima, divulgadors científics i altres actors interessats que van debatre sobre el futur de la ciència marina, la restauració dels oceans i el futur del sector.
Sota el lema “Un oceà, una veu“, la conferència d’enguany s’ha centrat en ressaltar la necessitat de treballar junts per a aconseguir els ambiciosos objectius establerts per l’any 2030, amb el propòsit de restaurar els nostres mars i oceans. El missatge principal de l’esdeveniment va ser clar: la protecció de l’oceà és complexa però essencial, i necessitem solucions sistèmiques i integrals per a abordar aquesta complexitat i protegir de manera efectiva l’oceà. Això requereix la col·laboració de totes les parts i de les diverses disciplines i camps per a així poder establir una única veu.
La conferència va ressaltar les sinergies entre la Missió de la Unió Europea per a la restauració de l’oceà i les aigües continentals fins l’any 2030, la Dècada de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible i altres iniciatives internacionals i europees de recerca i innovació.
SUBMON va aprofitar l’oportunitat per a participar activament en aquest esforç col·lectiu en pro de la conservació de l’oceà. Vam ser presents en la conferència i, juntament amb els altres assistents, vam voler ressaltar la importància de la consciència oceànica com a motor d’acció, així com fomentar l’empatia i el compromís de les persones cap a l’oceà, acostant-nos a la consecució dels nostres objectius. El consens va ser unànime: cadascun de nosaltres és un instrument essencial i necessari per a preservar la melodia de l’oceà.
La conferència EurOCEAN 2023 va concloure amb la signatura de la Declaració de Vigo, en la qual els participants han instat a Europa a gestionar l’oceà de manera sostenible, sobre la base de la ciència i des de la inclusió i l’equitat, sense deixar a ningú enrere. La declaració crida a polítiques i gestió integrades terra-mar, una observació dels oceans sostinguda i millor coordinada, i un major compromís ciutadà.
EurOCEAN 2023 es va convertir en un espai d’aprenentatge, connexió i inspiració. Com una simfonia perfectament coordinada, cada participant es va unir per a contribuir a l’harmonia en la conservació de l’oceà. En resum, EurOCEAN va oferir l’oportunitat ideal per a conèixer i interactuar amb persones i organitzacions alineades amb la nostra feina a SUBMON, i explorar futures col·laboracions en favor de la conservació de l’oceà.