Un indici d’esperança: expliquem el projecte OCEAN CITIZEN per a la regeneració de l’oceà
- SUBMON forma part del consorci d’OCEAN CITIZEN, un projecte que durà a terme un programa avançat de regeneració marina que combina la perspectiva ecològica amb el compromís social, millorant la capacitat de recuperació de les comunitats locals i aportant beneficis econòmics. Aquest projecte està cofinançat pel programa d’investigació i innovació “Horizon Europe” de la Unió Europea.
Els mars i oceans del món han estat, durant molt de temps, la columna vertebral del nostre planeta, donat que alberguen una biodiversitat extraordinària, regulen el clima i és una font de recursos per a milers de milions de persones. No obstant, existeixen diversos factors que amenacen aquests ecosistemes, com el canvi climàtic, la contaminació, la sobrepesca i la degradació de l’hàbitat.
Davant d’aquesta problemàtica, i en el marc de la “Ocean Mission” de la Unión Europea, neix OCEAN CITIZEN, un projecte pioner que ofereix un indici d’esperança i inspiració per a la restauració i regeneració del nostre oceà. El projecte OCEAN CITIZEN busca desenvolupar un protocol de restauració marina replicable que combini la regeneració d’hàbitats i la immobilització de carboni amb el compromís social i el benefici econòmic per a les comunitats locals.
Dins el projecte, SUBMON s’encarrega de desenvolupar estratègies de comunicació efectives per a conscienciar i fomentar la cultura oceànica en les persones, i dissenyar accions de participació ciutadana per tal d’involucrar a les comunitats locals.





A partir d’una avaluació dels cinc espais pilot a Espanya (Tenerife i Tarragona), Dinamarca, Noruega i Israel, el consorci d’OCEAN CITIZEN supervisarà l’avenç de les activitats de restauració al llarg dels quatre anys del projecte. A través d’enfocs innovadors, OCEAN CITIZEN espera restaurar amb èxit els boscos submarins degradats d’aquestes zones i aportar solucions basades en la natura per a mitigar el canvi climàtic. Per les activitats de restauració en aigües someres i profundes s’utilitzaran esculls flotants i Smart Enhanced Reefs ® (SER®), que són construccions artificials dissenyades mitjançant intel·ligència artificial.
A més, es durà a terme una avaluació econòmica dels servies ecosistèmics que ofereixen els hàbitats restaurats i els seus beneficis socials. Alhora, es contribuirà a millorar la legislació vigent sobre pràctiques de restauració i conservació en zones costaneres submarines.
Un dels objectius troncals de OCEAN CITIZEN és el compromís de la comunitat en aquests temes. El projecte compta amb accions dirigides a augmentar el nivell de cultura oceànica i el sentit de pertinença a les zones marines restaurades. La ciència ciutadana serà una eina poderosa per a implicar a diferents públics rellevants en les fases de seguiment i avaluació dels esforços de restauració, creant noves alternatives d’economia blava, com és la professió de “jardiners del mar”.





El projecte OCEAN CITIZEN va arrencar el passat gener a Tenerife, amb una reunió que va congregar 46 assistents de totes les institucions associades. Va ser una oportunitat per a establir sinèrgies i organitzar un full de ruta eficient per a l’execució de les tasques a fer. A més, els socis van poder explorar el principal espai pilot de Tenerife, on OCEAN CITIZEN aplicarà totes les mesures de restauració que s’hagin aprovat.
Amb a Llei de Restauració de la Natura aprovada recentment per la Comissió Europea, OCEAN CITIZEN es converteix en un projecte emblemàtic per a potenciar els esforços de la Unió Europea en matèria de restauració de la natura i conservació de la biodiversitat.
Tota la informació, novetats i recursos del projecte es poden consultar a la pàgina web oceancitizen.eu. A més, el projecte també compta amb els següents canals a xarxes socials: LinkedIn, Twitter, Instagram i Facebook.
Connecta amb la comunitat i converteix-te en un “ciutadà de l’oceà”!