Un estudi per millorar la gestió de l’ús de la nàutica recreativa a la costa del Montgrí
El Club Nàutic Estartit, juntament amb SUBMON, realitza un estudi per tal de millorar la gestió d’ús de la nàutica recreativa basada en l’aplicació de la metodologia del Límit de Canvi Acceptable (LAC) a la zona del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
Què és la metodologia del Límit de Canvi Acceptable?
En contraposició a una gestió dels espais naturals basada només en la limitació del nombre de visitants, els processos que tenen en compte els Límits de Canvi Acceptable (LAC) promouen una gestió adaptativa de l’espai basada en la definició d’unes condicions acceptables tant socials com ambientals i en un seguit de procediments que s’utilitzin per a fer seguiment i garantir aquestes condicions.
L’objectiu dels LAC és trobar l’equilibri òptim entre les necessitats ambientals, socials i econòmiques de l’espai. Aquestes consideracions canvien l’enfoc sobre la capacitat de càrrega de la nàutica recreativa, que ja no es relaciona només amb la quantitat d’embarcacions que hi caben en una zona, si no amb l’ús que pot ser acomodat dins de l’espai sense que es generin impactes ambientals i socials no acceptats pels visitants, i mantenint l’adequada dinamització econòmica del territori.
L’estudi es du a terme a partir d’informació facilitada pels socis del Club Nàutic Estartit, en format d’enquesta, que inclou indicadors clau per tal de descriure les condicions socials i ambientals associades amb els estàndards del LAC. Així doncs, a més de recopilar dades sobre les condicions biofísiques o el nivell d’ús de la zona, es vol posar el focus en aspectes com la percepció dels usuaris sobre el número d’embarcacions, per saber si estan conformes amb el número actual; en els efectes de la distància entre embarcacions en el benestar dels usuaris, per veure si un increment en la distància entre embarcacions augmenta o disminueix el benestar dels usuaris; o en el grau de satisfacció dels usuaris amb l’experiència a la zona, entre d’altres.
L’objectiu d’aquesta fase d’estudi és aconseguir una mostra representativa d’unes 300 enquestes aproximadament, l’equivalent a més del 10% dels socis i usuaris dels clubs nàutics de L’Estartit i l’Escala, per tal d’obtenir una quantitat de dades rellevant que ajudi a definir les noves línies de gestió d’ús de l’espai. Gràcies a aquesta informació, es podrà treballar en establir mesures d’ús per a la nàutica recreativa on es mantinguin unes condicions ambientals i socials acceptades pels usuaris i amb les que es sentin còmodes.
Minimitzar l’impacte de la nàutica recreativa sobre la posidònia
La posidònia (Posidonia oceanica) és una fanerògama marina endèmica del mar Mediterrani. Es tracta d’una espècie protegida que juga una paper clau en tota una sèrie de processos geomorfològics i ecològics.
L’increment del turisme i dels esports nàutics ha comportat un alt impacte sobre els hàbitats submarins, causant entre d’altres la degradació de les fanerògames marines. L’augment del nombre d’embarcacions recreatives també ha posat en evidència l’efecte negatiu del fondeig per ancoratge sobre els hàbitats de posidònia especialment.
El fet de minimitzar o eliminar l’impacte produït pels sistemes d’ancoratge en punts de la costa d’extrema fragilitat i d’alt valor ecològic i paisatgístic permet garantir la conservació de les praderies de posidònia, i fins i tot incrementar la seva superfície entre 1 i 6 centímetres l’any aproximadament.
El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha posat en marxa un seguit d’accions amb l’objectiu de regular la nàutica recreativa i protegir la posidònia a les zones on aquesta espècie protegida està present. La principal de les accions s’ha centrat en la instal·lació de boies de fondeig ecològiques a les cales Pedrosa i Ferriol. Aquestes noves boies es sumen als punts de fondeig ja instal·lats a les Illes Medes i als que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí-l’Estartit instal·la anualment a la Cala Montgó.