UE Missió Oceà 2030: una eina per avaluar l’eficàcia de les Àrees Marines Protegides en sis passos
A SUBMON, juntament amb altres tres socis europeus, hem completat recentment un projecte encarregat per la Comissió Europea per a dissenyar una eina pràctica amb la que poder avaluar l’eficàcia de les Àrees Marines Protegides (AMP), que contribueixi a assolir els objectius de les àrees protegides de l’Estratègia de Biodiversitat de la Unió Europea.
L’Estratègia de Biodiversitat de la Unió Europea per a l’any 2030 estableix objectius i compromisos ambiciosos per tal d’assolir ecosistemes resistents i saludables. En l’àmbit marí, determina tres objectius clars sobre les zones protegides:
Els mars europeus són molt valuosos no només per la seva singular biodiversitat, si no també pels serveis ecosistèmics que donen a la societat, com la producció d’aliment i oxigen, la mitigació del canvi climàtic i el subministrament de recursos bioquímics i farmacèutics. L’actual sobreexplotació dels nostres mars, impulsada per una societat cada vegada més cobdiciosa, sumat als efectes del canvi climàtic, està portant al nostre oceà a punts d’inflexió. És necessari un canvi massiu en la forma en que ens relacionem amb ell per poder restaurar i mantenir uns ecosistemes marins sans i productius.
Per tal de salvaguardar la biodiversitat i fer front a les amenaces cada cop més complexes que afecten als ecosistemes marins, els Estats membre de la UE han designat Àrees Marines Protegides (AMP), en les que les activitats humanes estan regulades de forma més estricte que en la resta de medi marí. La Xarxa Natura 2000, en virtut de la Directiva Aus i la Directiva Hàbitats de la UE, és actualment el principal motor de la designació d’AMP a la UE i, tot i que la superfície de la xarxa s’ha duplicat en els últims cinc anys, encara no està completa, sobretot en zones d’alta mar. Les zones estrictament protegides, les quals es sap que aporten els majors beneficis a la biodiversitat i a la societat, representen actualment menys del 1% de l’oceà.
Les AMP estan àmpliament reconegudes com una eina primordial per a conservar i restaurar la biodiversitat i contribuir a la mitigació i adaptació al canvi climàtic. No obstant, aquestes premisses només són certes quan les AMP es gestionen de forma eficaç. Per desgràcia, a Europa moltes d’elles segueixen sent “parcs de paper”, sense comptar amb objectius i mesures de conservació necessaris, ni recursos de gestió, vigilància i aplicació.
Per tal de poder fer un seguiment del compliment dels compromisos de l’Estratègia de Biodiversitat i de les obligacions dels espais Natura 2000, la Comissió Europea ha encarregat un projecte per a desenvolupar i provar una metodologia que permeti avaluar l’eficàcia de la gestió dels espais marins Natura 2000 i altres AMP de la Unió Europea. Durant les darrers 18 mesos, SUBMON, en col·laboració amb Atecma, Ecologic Institute i Seawatch Foundation, ha dissenyat una metodologia que avalua tots els aspectes del cicle de gestió de les AMP i permet als gestors i a les autoritats de les AMP realitzar una autoavaluació.
En Vedran Nikolić, de la Unitat de Conservació de la Natura de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, va dir:
“No volem “parcs de paper” a la Unió Europea. No aporten beneficis a la biodiversitat ni a la nostra societat. Les Àrees Marines Protegides tindran un paper crucial en la restauració del nostre medi marí i en l’acompliment dels compromisos contrets de l’Estratègia de Biodiversitat de la Unió Europea, però només si es gestionen eficaçment. Aquest projecte és un pas clau cap al desenvolupament d’un sistema a la UE per a avaluar i informar sobre l’eficàcia de la gestió de les AMP, de forma que puguem prendre les mesures necessàries per a impulsar la seva contribució a la conservació i restauració del medi marí en tots els mars de la UE. Ara debatrem amb els Estats membre com podria aplicar-se aquesta metodologia en la pràctica per a totes les àrees protegides de la UE.”
El qüestionari es va dissenyar per avaluar l’eficàcia actual de les AMP, però també per ajudar a identificar punts forts i punts febles que podrien ser útils de cara a informar sobre futures accions de gestió. Aquest qüestionari es va provar a 74 espais marins europeus de la xarxa Natura 2000 i a altres AMP, i es va acabar d’ajustar a partir de la informació obtinguda en dos tallers participatius, en els que es va debatre i es va revisar la metodologia amb les parts interessades en la gestió de les àrees marines protegides de la UE.
Establir una nova AMP o un espai marí Natura 2000 pot semblar un gran assoliment per a la conservació. No obstant, per tal de garantir l’èxit a llarg termini i els beneficis per a la biodiversitat i per a la societat, és necessari avaluar i garantir la seva eficàcia, alhora que s’ajusten les estratègies de conservació al llarg del temps. Esperem que el projecte i els seus resultats marquin l’inici de futurs esforços per a avaluar l’estat actual de les AMP de la UE i la implementació de la xarxa Natura 2000, per millorar així la seva eficàcia i assolir els objectius establerts en l’Estratègia de Biodiversitat de la UE per a 2030.