Taurons protegits a la Mediterrània?
A la Mediterrània hi ha 21 espècies de taurons i rajades (elasmobranquis) que es troben protegides sota la Recomanació GFCM/36/2012/3 de la Comissió General de Pesca del Mediterrani (CGPM). Aquesta Recomanació està dirigida a protegir aquelles espècies de taurons i rajades que es troben llistades a l’annex II del Protocol de el Conveni de Barcelona sobre les zones especialment protegides i la diversitat biològica a la Mediterrània. Sota aquesta norma, vinculant per a tots els Estats membres de la CGPM, aquestes espècies no es poden “retenir a bord, transbordar, desembarcar, transferir, emmagatzemar, vendre o exhibir o oferir-les a la venda“, sinó que al contrari, “han d’alliberar-les il·leses i vives en la mesura del possible“, i els Estats han de garantir “una alta protecció contra les activitats pesqueres”.
La recent captura i venda de dos exemplars de tauró blanc (Carcharodon carcharias) a Tunísia, representen una violació de la recomanació GFCM/36/2012/3, però el que és més greu és que posa una vegada més de manifest la inefectiva aplicació d’aquesta normativa a la Mediterrània.





Casos de desembarcament d’espècies protegides de taurons i rajades han estat reportats a Tunísia durant l’última dècada però també en molts altres països. Tot i que el grau d’incompliment és més gran en països de sud de la Mediterrània, degut en gran part a problemes socials, polítics o econòmics, també cal posar de manifest que hi ha incompliment entre els estats mediterranis de la Unió Europea tot i tenir la normativa transposada per a tots els països de la UE a través del Reglament (UE) 2015/2102.
El continu degoteig d’espècies protegides d’elasmobranquis a les llotges Mediterrànies és, malauradament, una mica més comú del que seria desitjable. Ja sigui per desconeixement de la norma, per picaresca o per necessitat, el que realment importa és que els estats no estan fent tot el que poden per a la implementació efectiva de la norma.
Cal incrementar la formació i la conscienciació dels pescadors i els inspectors sobre les espècies protegides, cal donar suport a aquells països que no disposin de recursos o infraestructura per al control efectiu de les pesqueres, cal que tots els països membres de la CGPM incloguin la Recomanació GFCM/36/2012/3 en els seus legislacions nacionals i posin els recursos necessaris perquè es compleixi de forma efectiva.
Podeu consultar aquí el Protocol sobre les zones especialment protegides i la diversitat biològica a la Mediterrània (per espècies protegides veure annex II).