SUBMON participa en la campanya de seguiment i avaluació de fanerògames marines liderada per l’IEO dins les Estratègies Marines
- SUBMON forma part de l’equip tècnic de la campanya CATGRASS23, liderada pel Grup d’Ecologia d’Angiospermes Marines del Centre Oceanogràfic de Múrcia de l’IEO.
- La campanya d’estudi es realitza en el marc de les Estratègies Marines, dins el Programa de seguiment d’hàbitats infralitorals i intermareals d’angiospermes marines (HB5).
La campanya CATGRASS23, liderada per l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO, CSIC), té com a objectiu general obtenir dades sobre l’estat ambiental de les praderies de tres de les espècies de fanerògames marines de Catalunya: Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa i Zostera noltei. Aquesta acció constitueix una part fonamental del Programa de seguiment (HB5) de les Estratègies Marines, sent essencial per a assolir els seus objectius.





Per tal d’aconseguir-ho, la campanya d’estudi es basa en mesurar una sèrie de paràmetres que tenen la finalitat d’avaluar l’estat en que es troben les espècies de fanerògames marines mencionades anteriorment, així com en analitzar l’impacte de les pressions antròpiques en aquestes praderies. Més concretament, la campanya es centra en identificar i establir les zones i estacions de mostreig a Catalunya per a Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa i Zostera noltei. L’obtenció de dades es realitzarà a través de mostrejos amb busseig i transsectes de vídeo arrossegat.
La coordinació i el desenvolupament de la campanya es duu a terme des del Grup d’Ecologia d’Angiospermes Marines del Centre Oceanogràfic de Múrcia, i SUBMON forma part de l’equip tècnic com a expert local, assessorant sobre el terreny en la identificació i selecció dels casos d’estudi.
La campanya, programada per tot el mes de setembre, es durà a terme en dos fases:
- Una primera fase a la costa de Tarragona, concretament a zones de Salou, l’Ampolla i l’Ametlla de Mar;
- I una segona fase a la costa de Barcelona i Girona, a zones seleccionades entre Mataró i el Cap de Creus.
El Programa de seguiment d’hàbitats infralitorals i intermareals d’angiospermes marines (HB5) de les Estratègies Marines té com a finalitat recopilar la informació necessària per a avaluar el seu estat ambiental a les diferents demarcacions marines del territori espanyol.
Aquests programes de seguiment són una eina fonamental per poder avaluar l’evolució dels diferents descriptors i indicadors que es fan servir per a definir el Bon Estat Ambiental (BEA) del medi marí. Per això, són crucials per poder assolir o mantenir el BEA del medi marí espanyol, objectiu final de les Estratègies Marines.