SUBMON obtè les primeres imatges submarines de dofí mular alimentant-se a xarxes d’arrossegament al Mediterrani Occidental
Aquestes setmanes hem pogut enregistrar les primeres imatges submarines gravades al Mediterrani Occidental i Península Ibèrica de dofí mular alimentant-se a xarxes d’arrossegament. Les imatges s’han obtingut en el marc del projecte “COSTtERA: Comportamiento Submarino de Tursiops truncatus En Redes de Arrastre en el Norte de Cataluña”, que es realitza amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, a través del Programa Pleamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).
Ja havíem observat que els dofins mulars (Tursiops truncatus) segueixen els vaixells de pesca d’arrossegament mostrant un comportament relacionat sobretot amb l’alimentació. No obstant això, fins ara no havíem obtingut dades del seu comportament submarí, per saber si els animals s’endinsen en les xarxes en moviment, si s’alimenten dels peixos agitats per la xarxa o si extreuen des de l’exterior els peixos que hi queden atrapats.
Dins el projecte COSTtERA, i gràcies a la col·laboració de les embarcacions Galandu, Roca Forne i Nova Armonia, de la confraria de Roses i la confraria de Llançà, hem pogut obtenir enregistraments submarins de dofins mulars nedant al voltant de la xarxa, buscant aliment i extraient peixos que han quedat atrapats en la part exterior. Encara que, ara per ara, no s’han observat dofins nedant completament dins de la xarxa, s’ha observat un individu nedant a l’inici d’ella, amb mig cos dins i mig fora. Fins al moment, no s’ha observat cap interacció de risc pels animals, tot i que és necessari continuar aconseguint enregistraments.
Són les primeres imatges del Mediterrani Occidental i Península Ibèrica on s’observa el tipus d’interacció que ocorre sota l’aigua quan els dofins segueixen les xarxes d’arrossegament, i molts mitjans s’han fet ressò de la notícia. Enregistrar aquest tipus d’imatges submarines no ha estat feina fàcil, donat que aquest tipus d’imatges estan gravades a uns 100 metres de profunditat.
Al llarg del mes de setembre es continuaran enregistrant imatges i recopilant dades per tal de poder identificar les zones de preferència de la xarxa i veure si hi ha diferències en el comportament dels dofins segons el tipus de xarxa, així com per determinar el risc d’aquest comportament.