Reconeixements del projecte VIRTUE-s
El projecte cofinançat per Erasmus+ VIRTUE-s, en el que SUBMON va participar com a partner científic, va finalitzar oficialment el 31 d’agost de 2020. Després d’una profunda avaluació, els revisors de la UE l’han premiat amb 91 punts sobre 100, qualificant-lo com a projecte “Exemple de bones pràctiques”!
SUBMON va col·laborar amb èxit amb els experts dels altres centres científics: la Universitat de Göteborg, GEOMAR i el Centre de Ciències Ambientals de la Universitat de Maryland, així com amb les tres escoles partner de Suècia, Espanya i Alemanya. Durant els tres anys de duració, VIRTUE-e va aconseguir diversos resultats per a ajudar a professors i estudiants a treballar amb temes de ecologia marina i descobrir la biodiversitat que es troba a les aigües costaneres poc profundes.
A continuació, s’enumeren alguns dels assoliments més destacats del projecte VIRTUE-s:
- El cursos de formació per a professors, en els que van participar aproximadament 136 professors/es i educadors/es en actiu a Suècia. Alemanya, Espanya i Estats Units. En aquests cursos es va impartir formació sobre la metodologia VIRTUE-s i l’aprenentatge basat en projectes en els contextos d’educació formal i no formal. Els participants van assistir a classes de biodiversitat i ecologia marina i van participar en activitats pràctiques per a aprendre a utilitzar les eines de VIRTUE.
- El curs en línia massiu (MOOC) “Promoting Ocean Literacy and Project-based learning by monitoring biodiversity”, que es va impartir al maig de 2020. El MOOC va oferir quatre mòduls d’aprenentatge amb els següents objectius: presentar el projecte VIRTUE-s junt amb els materials i les activitats pràctiques; millorar el coneixement sobre la bioincrustació i la biodiversitat marina; introduir els conceptes d’alfabetització oceànica i les eines pràctiques. El MOOC va superar les expectatives inicials en termes de participants globals, amb 365 participants (professors i educadors) de 27 països. La Universitat de Göteborg ofereix ara una versió actualitzada i adaptada d’aquest curs, convertida en un programa a distància de 7,5 ECTS.
- La pàgina web de VIRTUE-s, que recull tots els recursos didàctics interactius desenvilupats al llarg dels anys. Aquí es troben les fitxes d’identificació d’espècies (ID), els recursos per a la quantificació i l’anàlisi estadístic dels discos, les fulles de treball per als alumnes, es jocs per a introduir els principis ecològics a l’aula i la calculadora de biodiversitat. La pàgina web està disponible en 5 idiomes: espanyol, català, anglès, suec i alemany, i tots els continguts es poden descarregar gratuïtament.
- L’activitat virtual OCEAN “Online Classroom for Education and Networking”: el programa va estar en marxa durant sis setmanes durant la pandèmia, d’abril a maig de 2020, i van participar aproximadament 75 estudiants de Suècia, Alemanya i Espanya. Aquest curs en línia va reemplaçar l’escola d’estiu presencial programada per a les escoles associades al projecte.
- El manual “La producció de vídeo com a eina d’aprenentatge” per a presentar i comunicar de forma eficaç els resultats dels treballs científics escolars a través de vídeos i muntatges. A més, es va organitzar un taller de formació sobre alfabetització mediàtica dins de VIRTUE-s.
Citant als encarregats de l’avaluació de la UE:
“VIRTUE-s ha sigut un projecte molt ben executat, que ha abordat una necessitat real i específica: oferir millors eines per a l’ensenyament de les ciències a les escoles, centrant-se en l’ecologia marina. Si s’aprofita adequadament, VIRTUE-s podria tenir un impacte positiu en l’ensenyament de la Biologia i les Ciències Ambientals a les escoles secundàries d’Europa”.
Podeu visitar la pàgina web per a obtenir més informació sobre VIRTUE-s.