Restauració de les praderies de posidònia afectades per la presència de morts de fondeig

Les praderies de posidònia són els “boscs submarins” del mar Mediterrani. La posidònia (Posidonia oceanica) és una fanerògama marina endèmica del Mediterrani que forma grans praderies que es poden distribuir des de la superfície fins a més de 40 metres de profunditat.

Malgrat estar protegida, tant a nivell nacional com internacional, les praderies de posidònia estan patint una regressió crítica.

El fondeig d’embarcacions és una de les principals causes d’aquesta regressió. Per tal de minimitzar aquest impacte, les accions de conservació que es duen a terme generalment consisteixen en instal·lar camps de boies de fondeig, que en la majoria de casos es fixen al fons marí utilitzant blocs de formigó (anomenats morts de fondeig). Sovint la instal·lació d’aquests sistemes no es realitza correctament, afectant greument tant a la posidònia com a d’altres espècies, podent provocar més impacte que el propi fondeig tradicional amb àncora.

COM?

Desde 2018, l’objectiu del projecte és la restauració de les praderies de posidònia presents als camps de boies de fondeig dels Parcs Naturals del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i del Cap de Creus.

El projecte s’ha dut a terme en dues fases:

La primera consisteix en la diagnosi dels camps de boies de fondeig, on es localitzen els blocs de formigó que afecten la posidònia. Aquests es posicionen mitjançant un GPS i es realitza una valoració per tal de concretar si han de ser reubicats o extrets.

La segona consisteix en reubicar o extreure aquests morts de fondeig que afectaven la posidònia.

S’ha fet la diagnosi de 10 camps de boies de fondeig als municipis Torroella de Montgrí (Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter), Roses i Cadaqués (Parc Natural de Cap de Creus), comportant una superfície total de 52 hectàrees. S’hi van localitzar 452 blocs de formigó que afectaven la posidònia.
En una primera actuació es van reubicar 15 blocs de formigó i es van extreure un total de 139, traslladant-se a un abocador controlat on van ser gestionats com a residu. A més dels blocs de formigó, es van localitzar i extreure un total de 47 restes de diferent naturalesa que també afectaven a la posidònia.
Actualment s’està duent a terme una segona fase per extreure la resta de blocs de formigó.

Aquest projecte s’ha realitzat per encàrrec d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya.

“La posidònia està en regressió a tot el Mediterrani, s’ha estimat que en els darrers 50 anys la superfície que ocupa s’ha reduït més del 30% al Mediterrani occidental.”