Formació de pescadors en les millors tècniques de manipulació i alliberament de tortugues marines capturades incidentalment.

Sis de las set espècies de les tortugues marines estan en perill d’extinció.

Tot i que la disminució de les poblacions de tortugues marines s’ha atribuït a diverses causes (consum dels seus ous, desenvolupament costaner i destrucció del seu hàbitat de nidificació), el principal problema de conservació d’aquests animals és la captura incidental de tortugues per diferents arts de pesca.

Com?

Des de 2008, l’objectiu principal d’aquestes formacions és capacitar als pescadors de diferents països com Equador, Costa Rica, Perú, USA, Mèxic, Itàlia i Espanya en les millors tècniques de manipulació i alliberament d’aquests animals, per tal de reduir la mortalitat associada a la captura incidental i, per tant, l’impacte directe sobre les poblacions de tortugues marines.

Les formacions generen un clar impacte positiu i s’han convertit en un requisit en cada cop més països arreu del mon, com ara Estats Units o Costa Rica.

SUBMON té una àmplia experiència veterinària en aquest camp i ha treballat a bord de vaixells pesquers en diferents països arreu del món. Les formacions a pescadors fetes per l’entitat sempre s’adapten a la realitat local, tenint en compte els tipus de pesca i les eines i mitjans disponibles en les diferents comunitats.

Combinar el treball in situ a bord dels vaixells (ja siguin de palangre, arrossegament o tresmall) amb la nostra experiència veterinària, dóna al nostre equip la possibilitat d’analitzar quins són els processos que segueixen els pescadors a l’hora de manipular les tortugues marines, extreure els hams, desenredar-les de les xarxes de pesca o reanimar-les si és necessari.

Això ens ajuda a entendre millor el problema. El fet de conèixer la realitat dels pescadors permet que es puguin recomanar una sèrie de tècniques adaptades a la seva realitat i als mètodes de pesca utilitzats en cada zona.

Aquest projecte s’ha desenvolupat gràcies al suport de la NOAA, WWF, UE, ISFF, OFCF, IATTC.

“A SUBMON creiem que una intervenció exitosa i eficient es construeix en base a la confiança i al respecte.

El més important en aquest tipus de formacions és adaptar-se a les comunitats i proporcionar solucions pràctiques i realistes. Per poder realitzar formacions en diferents comunitats pesqueres de diferents països, és imprescindible que la formació sigui donada per professionals que coneguin la realitat cultural i social dels pescadors amb els quals s’està treballant.”