Descompressió en tortugues marines capturades incidentalment per pesca d’arrossegament

L’any 2014, a l’Oceanogràfic de València, es va confirmar per primer cop que les tortugues marines capturades incidentalment per xarxes de pesca poden patir descompressió, igual que els/les bussejadors/es.

Aquest fet va ser descobert en tortugues marines portades a terra pels pescadors i que, per tant, portaven varies hores (o dies) a la superfície.

Gràcies a aquesta troballa, es va evidenciar la necessitat d’investigar l’aparició de descompressió en tortugues marines acabades de capturar i veure la seva evolució durant les primeres hores. 

SUBMON compta amb molta experiència veterinària relacionada amb tortugues marines, experiència a bord de vaixells pesquers, i dins la nostra xarxa de contactes tenim a una ONG de Brasil que treballa amb pescadors d’arrossegament.

Des de 2016, per poder estudiar aquest fenomen més a fons i dins les activitats que desenvolupa l’entitat, s’embarca a un veterinari a bord d’un arrossegador en diferents èpoques de l’any amb un ecògraf, amb l’objectiu de diagnosticar descompressió a les tortugues capturades incidentalment i col·locar transmissors als animals alliberats, per tal de conèixer la mortalitat post-alliberament durant el primer mes. També es prenen mostres dels animals per estudiar l’efecte de la descompressió sobre la seva fisiologia.

Aquest projecte va ser desenvolupat amb el suport de la NOAA.