Conservació de la nacra al Parc Natural de Cap de Creus

La nacra (Pinna nobilis) és un mol·lusc bivalve endèmic del mar Mediterrani. Es troba a les praderies de fanerògames marines, sobretot a les de posidònia (Posidonia oceanica), podent arribar a mesurar més d’1 metre de longitud. Aquests majestuosos animals són considerats els mol·luscs més emblemàtics del Mediterrani.

Des de finals de l’any 2016 la població de nacres de la costa espanyola ha disminuït dràsticament per l’efecte d’una nova espècie de paràsit anomenat Haplosporidium pinnae. Aquesta espècie de paràsit ha provocat la mort del 99% de les nacres del litoral mediterrani espanyol i ja està afectant a les poblacions de Grècia i Xipre.

L’objectiu del projecte és dur a terme actuacions per conservar les poblacions de nacres de l’estat espanyol en general i del Parc Natural de Cap de Creus.

Com?

S’han dut a terme 3 actuacions de conservació:

1) La primera va consistir en el rescat de 215 individus de la badia de Portlligat (Cadaqués) i en el seu trasllat a diferents centres d’investigació i aquaris.

2) La segona actuació va consistir en la instal·lació de gàbies protectores a 40 nacres. L’objectiu de les gàbies era impedir que els mol·luscs malalts fossin devorats per crustacis i peixos.

3) La tercera acció de conservació va consistir en la instal·lació de dos col·lectors de larves de nacres.

Malgrat els esforços de conservació, la perspectiva continua sent descoratjadora… El paràsit posseeix una gran capacitat de dispersió. Es va detectar per primera vegada a finals de 2016 al sud-est d’Espanya i actualment ja està afectant a les poblacions de Grècia, el nord de Turquia i Xipre. 

La majoria de nacres que es van traslladar als centres d’investigació i als aquaris van acabar morint per l’efecte del paràsit.

També han mort la totalitat de les nacres protegides per gàbies, no havent-hi expectatives futures de trobar juvenils de nacra, ja que no s’han pogut localitzar individus vius amb capacitat reproductiva.

Les actuacions s’han fet conjuntament amb el grup GEMM-Marine Macrophytes Ecology Group de l’Universitat de Barcelona, l’Institut de Recerca i Tecnologies Agrolimentàries -IRTA-,  l’IMEDMAR -Institut d’Investigació en Medi Ambient i Ciència Marina-, el Ministerio para la Transición Ecológica i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

“Les poblacions de nacres de tot el Mediterrani es troben en una situació crítica… Tot sembla indicar que estem davant de la desaparició d’una espècie endèmica del Mediterrani. L’única esperança per tal d’aturar l’extinció de la nacra és trobar individus que siguin resistents al paràsit.”