Tecnologia innovadora de traçabilitat basada en blockchain i una estratègia de participació per a stakeholders per a impulsar la visibilitat, l’acceptació i el consum de peix i marisc sostenible a Europa.
El projecte SEA2SEE d’Horizon Europe ve a cobrir les llacunes existents en la traçabilitat dels productes del mar mitjançant el desenvolupament d’una innovadora plataforma basada en blockchain, al mateix temps que sensibilitza als consumidors sobre el consum responsable de productes del mar de pesca i aqüicultura.



El projecte
El projecte SEA2SEE està cofinançat per la Unió Europea a través de l’Horizon Europe i ha rebut aportacions de 14 organitzacions de 6 països europeus, assegurant un pressupost total de més de 5 milions d’euros.
Al llarg del projecte (2021-2026), es duran a terme tres proves pilot a Espanya, Grècia i Portugal per a rastrejar el peix i marisc provinent de la pesca i l’aqüicultura. A més, es realitzaran proves pilot de traçabilitat en productes importats de l’Equador i el Perú.
Dins del projecte, és crucial la participació de productors, consumidors i altres grups de stakeholders al llarg de la cadena de valor, amb l’objectiu d’escoltar les seves necessitats i expectatives per a desenvolupar solucions personalitzades que millorin la traçabilitat en aquest sector.



El nostre rol
Com a líders del WP2 en el Projecte SEA2SEE, SUBMON és responsable de desenvolupar i executar l’Estratègia de Participació del Consumidor. Aquesta estratègia té com a objectiu augmentar la conscienciació i el coneixement sobre els productes del mar i abordar el consum responsable d’aquests productes i la seva acceptació. Hem dissenyat l’estratègia a través de mètodes d’intel·ligència col·lectiva, incorporant accions innovadores que posarem en marxa al llarg del projecte.
En el marc del projecte SEA2SEE, el nostre objectiu és cobrir les mancances en traçabilitat dels productes del mar utilitzant un avançat model de blockchain. Busquem oferir una transparència total des de l’origen fins al consumidor final i, en última instància, augmentar la confiança i l’acceptació social del peix i marisc de pesca i aqüicultura sostenibles.
Objectius del projecte
Dins del projecte, s’han identificat diversos objectius que s’especifiquen a continuació:



Acciones
Procés d’intel·ligència col·lectiva per a identificar els obstacles al consum responsable de peix i marisc
1. Enquesta als consumidors
La primera acció duta a terme per a desenvolupar l’Estratègia de Participació dels Consumidors va ser l’elaboració d’una enquesta centrada en els consumidors finals, que exerceixen un paper crucial en la cadena de subministrament. Entendre les seves necessitats i tendències de consum és fonamental, per la qual cosa vam desenvolupar una enquesta, en col·laboració amb Ethic Ocean, per a recopilar percepcions i idees sobre quines són les barreres per al consum responsable de peix i marisc.
Es van plantejar dues preguntes principals:
a) Com a consumidor, què creu que falta per a aconseguir un consum sostenible de productes de la mar (tant de pesca com d’aqüicultura)?
b) Segons la seva experiència, quins factors limiten la seva compra de productes de la mar sostenibles?
En aquest enllaç es pot trobar l’enquesta completa (l’enquesta ja està tancada).
2. Formació sobre el procés d’intel·ligència col·lectiva
Per a analitzar els resultats de l’enquesta, realitzada principalment en 4 països (França, Grècia, Portugal i Espanya), apliquem mètodes d’Intel·ligència Col·lectiva. SUBMON es va encarregar de formar a tots els socis que van participar en el taller d’un dia, en el qual es va convidar als participants a compartir reflexions i a actuar, mobilitzant a les persones en el disseny de solucions.









Estratègia de participació del consumidor
SUBMON ha desenvolupat una estratègia de participació del consumidor. El document presenta una sèrie d’estratègies per a aconseguir la participació dels consumidors en el projecte SEA2SEE. El seu objectiu és augmentar el coneixement sobre els productes de la mar i fomentar el seu consum responsable a Europa mitjançant la promoció d’opcions sostenibles. En alinear a les parts interessades i aprofitar els canals de comunicació, es pretén canviar els hàbits de consum i fomentar el compromís amb la sostenibilitat.
El document comença amb una revisió bibliogràfica sobre la participació dels consumidors i el consum responsable dels productes del mar, en la qual es resumeixen les principals conclusions.
Es detalla l’ús de la Intel·ligència Col·lectiva a França, Grècia, Portugal i Espanya per a identificar les barreres al consum responsable de marisc i peix. Així mateix, es resumeixen de manera exhaustiva les barreres més rellevants per a desenvolupar accions que afavoreixin la participació dels consumidors en funció de la situació de cada país.
Basant-se en aquests resultats, en l’últim apartat es destaquen les accions previstes per a augmentar la conscienciació, les eines educatives i les estratègies de comunicació. Finalment, el document posa l’accent a capacitar als consumidors europeus perquè triïn productes del mar responsables i a fomentar la confiança en les eines de traçabilitat per a protegir els ecosistemes marins i el futur de la indústria del peix i marisc.
Hackató
La primera acció que es posarà en marxa és la Hackató SEA2SEE, que s’organitza en col·laboració amb el projecte BlockchainxODS del CBCat. L’objectiu d’aquest programa és fomentar l’adopció de la tecnologia blockchain en projectes de la vida real promovent un enfocament col·laboratiu per a donar suport als Objectius de Desenvolupament Sostenible.
La proposta per al repte va sorgir d’un debat intern entorn de les principals barreres per al consum responsable i l’acceptació del producte identificades a través del procés d’Intel·ligència Col·lectiva als països del projecte.
“El projecte SEA2SEE abordarà el ODS 14- Vida submarina amb el següent repte per al Hackathon: “Desenvolupar una eina complementària basada en la tecnologia blockchain i dissenyada per a ajudar els consumidors a prendre decisions informades i responsables a l’hora de comprar productes del mar”.






MOOC
Com a part del projecte, es crearà un curs en línia massiu i obert (MOOC, per les seves sigles en anglès) per a educar als consumidors i altres parts interessades sobre el consum responsable i les pràctiques de producció sostenibles en la indústria del peix i el marisc.
El MOOC abastarà una àmplia gamma de temes, com els cicles de vida dels peixos, mètodes de pesca, processos de cultius aqüícoles, traçabilitat dels productes del mar i directrius per a la compra responsable i la conservació marina. Precisament, una de les principals barreres identificades en el procés d’Intel·ligència Col·lectiva va ser la falta de coneixement sobre els productes de la mar en la societat, i el MOOC proporcionarà recursos per a superar aquest obstacle.
El públic principal del MOOC són els consumidors i les parts interessades que es troben en l’última part de la cadena de valor del peix i el marisc, com els propietaris de mercats, pescaters, xefs, propietaris de restaurants, bloguers gastronòmics i influencers, i representants de supermercats.
El curs utilitzarà presentacions gravades i càpsules de vídeo per a impartir el contingut, amb materials de suport addicionals com a resums, infografies i vídeos animats. L’idioma principal de les presentacions i els materials serà l’anglès, però els subtítols de les presentacions i els materials resumits es traduiran com a mínim al portuguès, l’espanyol, el francès i el grec.
Recursos
Web del projecte: www.sea2see.eu
Newsletter del projecte: sea2see.eu/newsletter
Contacte: contact@sea2see.eu
Descarrega el folletó informatiu sobre l’estratègia per als consumidors:


