“Projecte Cocoon” iniciat amb el zoo de Barcelona per a estudiar la importància del Delta de l’Ebre per les poblacions de tortuga babaua
Submon durà a terme aquest hivern un estudi per determinar la importància del Delta de l’Ebre com a zona d’hivernada d’individus de tortuga babaua (Caretta caretta).
Aquest projecte compta amb el finançament del Zoo i l’Ajuntament de Barcelona a través de l’edició 2013 de les Beques del seu Programa de Recerca i Conservació (PRIC), i amb la col·laboració del Parc Natural del Delta de l’Ebre.
El treball es centrarà en la Badia dels Alfacs, a l’extrem sud del Parc Natural del Delta de l’Ebre, on al llarg dels mesos d’hivern es completarà un estudi utilitzant un sonar d’imatge lateral. Aquesta tecnologia, ja utilitzada per Submon en altres àrees com Costa Rica i Turquia, ha resultat molt útil per detectar manatís i tortugues marines en aigües amb molt mala visibilitat.
Imatge d’una tortuga marina captada per un sonar d’imatge lateral
Durant l’estudi es seguiran una sèrie de transectes predefinits per “escombrar” el fons de la badia i detectar tortugues marines descansant al fons. Quan un individu sigui localitzat serà capturat per un bussejador que l’apujarà a bord. Allà un veterinari especialitzat farà un examen complet de cada animal i prendrà mostres per tal de realitzar un estudi de salut, genètic i d’isòtops , abans d’alliberar l’animal de nou.
Extracció d’una mostra de sang d’una tortuga babaua
Amb aquest estudi es pretén aportar informació sobre les poblacions de tortuga babaua a les costes catalanes, i en concret conèixer si el Delta de l’Ebre és una zona d’especial importància per a l’espècie i quines poblacions l’utilitzen, de manera que es puguin adaptar els plans de gestió i conservació de la zona.