CATaMARà: navegant per la Xarxa Natura 2000 catalana

 

El projecte CATaMARà és una proposta d’educació ambiental que té com a objectiu connectar CATalunya amb els espais protegits del MAR Mediterrani, seguint com a ruta de navegació la Xarxa Natura 2000 marina catalana.

CATaMARà integra aspectes de cultura oceànica des d’una perspectiva digital, desenvolupant recursos de sensibilització sense perdre la perspectiva local més propera i orientada a l’acció pel canvi. El projecte busca promoure la participació de diferents actors socials i educatius, així com sectors econòmics i administració pública, i apropar la Xarxa Natura 2000 marina a la població catalana.

El projecte CATaMARà compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

El projecte

Des de SUBMON iniciem el projecte CATaMARà, una proposta d’educació ambiental innovadora que integra la cultura oceànica i combina recursos tradicionals i digitals per arribar a diferents públics clau.

D’aquesta manera, el projecte vol promoure la participació de diferents actors socials, educatius, sectors econòmics i administració pública i apropar la Xarxa Natura 2000 Marina arreu del territori català.

Conèixer el nostre patrimoni natural marí i els beneficis que aporta serà fonamental per donar-li l’espai i la importància que aquest tema requereix. No obstant, en molts casos falta establir un full de ruta clar per arribar als objectius marcats arreu del món, treballant de manera conjunta. En aquest sentit, l’educació ambiental ha estat un important motor de sensibilització, i pot servir, també, com a eina de transformació.

Objectius del projecte

L’objectiu general del projecte CATaMARà és contribuir en la divulgació dels valors naturals de la Xarxa Natura 2000 dels espais marins i costaners a Catalunya, dins d’un marc Europeu de conservació del territori.

Objectius específics:

– Desenvolupar una caixa d’eines de materials divulgatius en format digital i imprès dirigits a la població general, que siguin innovadors i atractius, per donar a conèixer la Xarxa Natura 2000 marina a Catalunya.

– Crear espais per divulgar, de forma presencial, el material divulgatiu desenvolupat, per donar a conèixer els valors dels espais inclosos en la xarxa Natura 2000 a Catalunya.

Promoure la implicació activa de la població de Llançà en la custòdia del territori de la reserva costanera-marina de l’Albera, inclosa dins de la Xarxa Natura 2000, seguint els principis de ciència ciutadana, educació i restauració ambiental per a la protecció del territori.

Recursos

Com a part del recull de recursos impresos, es realitzarà una mini guia de camp de la mà d’en Toni Llobet, així com una sèrie de xerrades al llarg del litoral per explicar els diferents materials i donar a conèixer la Xarxa Natura 2000 marina.

També es generaran recursos digitals, tals com mapes i vídeos en 360°, amb la intenció de mantenir el contacte local, més proper i orientat a l’acció pel canvi. Per aquesta raó, el projecte també integrarà accions de ciència ciutadana i jornades participatives.

Guia d’identificació d’espècies i hàbitats

Aprèn a identificar les espècies i hàbitats marins que ens envolten amb aquesta guia de camp sobre la Xarxa Natura 2000 marina de Catalunya.

Capa de Google Maps

Descobreix els espais marins que formen part de la Xarxa Natura 2000 marina de Catalunya, i recorda visitar-los de forma responsable!

Vídeos 360

Submergeix-te en l’entorn marí i explora en primera persona la biodiversitat marina que habita en aquests espais protegits.

Projecte de ciència ciutadana

Coneix l’acció de ciència ciutadana dissenyada conjuntament amb la població local de la zona de Llançà per tal de fomentar la conservació del patrimoni natural de l’espai marí protegit de l’Albera.

Converteix-te en sentinella del mar i uneix-te al projecte CATaMARà

En CATaMARà, estem compromesos a protegir el nostre mar Mediterrani. Et convidem a ser part d’aquest important moviment i signar el compromís com a sentinella de l’espai marí de l’Albera.

Com a sentinella, exerciràs un paper fonamental en la protecció d’un àrea marina protegida al nostre país. La teva participació activa ens ajudarà a monitorar i preservar aquest valuós entorn marí.

Compromís del Sentinella de l’espai marí de l’Albera:

  • Em comprometo a respectar i seguir les normes establertes per a la protecció de l’Área Marina Protegida de l’Albera i els seus voltants.
  • Em comprometo a actuar com un guardià d’aquest espai.
  • Em comprometo a fomentar la consciència ambiental i compartir informació sobre la importància de la conservació marina amb la meva comunitat.
  • Em comprometo a promoure pràctiques sostenibles en la meva vida diària.

En signar aquest compromís, t’uniràs a una xarxa de sentinelles apassionats que treballen junts per a protegir aquest espai marí i garantir un futur sostenible per a les generacions esdevenidores.

Llancà’t a signar aquet compromís i formar part del projecte CATaMARà!

    Aquest formulari utilitza l'Akismet per reduir la brossa. Conegueu com es tracten les vostres dades.