Primers cursos avançats i simulacres a Catalunya de cerca i rescat de fauna marina petroliejada del projecte RESPONDER
El projecte “RESPONDER: programa formatiu de resposta davant de fauna marina petroliejada a les costes espanyoles” és un projecte de SUBMON que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico. Aquest projecte pilot ja va dur a terme les primeres formacions a Astúries l’any passat amb la col·laboració de la Consejería de Medio Rural y Cohesión Territorial del Govern d’Astúries, i ara inicia les sessions formatives a Catalunya, amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
L’abocament accidental o intencionat d’hidrocarburs o d’altres compostos químics al mar pot ocasionar danys greus a alguns animals més sensibles a aquests vessaments, com les aus o les tortugues marines. Tot i que molts animals petroliejats moren a alta mar, alguns poden arribar a la costa, fet que pot suposar un important repte quant a la gestió de la situació. Per això, actuar de manera coordinada, amb rapidesa, coneixement i eficàcia és crucial per a poder minimitzar els danys causats per aquesta mena d’abocaments.
Com a prèvia dels primers cursos avançats de resposta davant fauna petroliejada que s’impartiran a Catalunya a l’octubre, s’haurà desenvolupat un curs bàsic, on els participants aprendran a organitzar una resposta amb fauna afectada per abocaments d’hidrocarburs els primers dies, així com a intubar aus i a col·locar-se l’equip de protecció individual (EPI) correctament. A finals de novembre de l’any passat ja es van realitzar a Catalunya dos cursos de formació bàsica d’aquest tipus, amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Primers simulacres a les platges catalanes
Com a pràctica del curs avançat de resposta davant de fauna petroliejada, són fonamentals els dos simulacres que tenen lloc els dies 5 i 6 d’octubre a les platges d’Arenys de Mar i de Sitges, respectivament.
Es tracta d’un simulacre de cerca i rescat d’aus marines afectades, representades amb fotografies. A peu de platja s’instal·larà el punt de recollida i s’establiran diversos equips de treball, que muntaran la carpa, organitzaran les tasques i pentinaran la zona, a la recerca de la fauna afectada. Els animals ficticis es portaran a la carpa un cop localitzats, on rebran les primeres cures i es registrarà la informació de cada exemplar. Si es tractés d’un accident real, serien posteriorment traslladats al Centre de Fauna Salvatge de la Generalitat de Catalunya per a continuar amb la seva recuperació.
Aquests cursos són impartits per la Mariluz Parga i l’Andreu Dalmau, de SUBMON, amb la col·laboració del Centre d’Estudis del Mar de la Diputació de Barcelona i de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, i compten amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.