Presentem la web de turisme pesquer al Cap de Creus, dins el projecte “Dofins de Tramuntana”
Aquesta plataforma digital recull les activitats i accions que s’han desenvolupat, juntament amb la Confraria de Pescadors del Port de Llançà, al voltant del turisme pesquer. Sortides a mar, visites a la llotja i activitats per a centres educatius, així com informació addicional sobre la zona de Cap de Creus, els seus valors naturals i la importància del sector pesquer.
En el marc de “Dofins de Tramuntana”, aquest any hem desenvolupat el projecte “Pescant amb dofins”, que compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, el FEMP (Fons Europeu Marítim i de la Pesca) i el GALP Costa Brava (Grup d’Acció Local Pesquer).
Com ja vam anunciar a l’inici del projecte, l’objectiu general ha estat reforçar la implicació del sector pesquer de la zona del Cap de Creus en la conservació dels ecosistemes marins. Per un costat, s’ha volgut fomentar el turisme pesquer a la zona del Cap de Creus, de forma que es pugui diversificar l’activitat pesquera i reduir la pressió sobre els ecosistemes, alhora que es manté el valor de la pesca a nivell de territori. D’altra banda, s’ha volgut fomentar la reducció de la captura accidental i l’accés a la informació en temes d’interacció pesquera, formant els pescadors en aquest tema i en línia amb l’administració competent.
Què trobaràs a la plataforma digital de Turisme pesquer al Cap de Creus
Què pots trobar a la web? La plataforma conté informació general i específica sobre el turisme pesquer a la zona de Cap de Creus. La web posa en valor la importància de productes locals de la zona, com l’escamarlà de Llançà, així com la vinculació amb el projecte “Dofins de Tramuntana”. A més, explica les diferents activitats que es poden fer al voltant del turisme pesquer:
- Pesca-turisme i sortides a la mar: es tracta d’una experiència que permet veure i viure com ho fan els pescadors professionals i alhora, brinda l’oportunitat d’albirar dofins. En aquest cas, s’explica com s’estudien aquests animals amb la tècnica de foto-identificació i el catàleg d’aletes dels dofins mulars de la zona.
- Activitats a la confraria de pescadors: s’organitzen visites a la llotja en les quals es pot veure el seu funcionament, quins són els arts de pesca més emprats i com funcionen, observant de primera mà les embarcacions del port pesquer. També s’organitzen visites amb centres educatius, per tal d’aportar un coneixement habitualment desconegut sobre el món pesquer i poder enriquir els continguts didàctics que es treballen a l’escola.
El turisme pesquer com a eina de conservació dels ecosistemes marins
El turisme pesquer és tot un conjunt d’activitats, productes i serveis turístics o recreatius que es desenvolupen al voltant de la pesca professional. Visites a la llotja, visites a ports pesquers, vida a bord (pesca-turisme), entre d’altres.
Com beneficia el turisme pesquer a la zona de Cap de Creus? Es tracta d’una eina molt important per a desenvolupar un turisme sostenible que permeti conèixer i posar en valor el patrimoni natural, cultural i paisatgístic de la zona. Fomentar el turisme pesquer a la zona del Cap de Creus permet que es pugui diversificar l’activitat pesquera, reduint la pressió sobre els ecosistemes a l’hora que es manté el valor de la pesca a nivell de territori.
Actualment compta amb la participació de la Confraria de Pescadors del Port de Llançà, i la intenció és que altres confraries de la zona puguin sumar-se a la iniciativa en el futur.