Pesqueries ben gestionades i salut humana
A SUBMON portem un temps involucrats en l’apassionant món de la relació entre la Salut Humana i la Salut dels Oceans. Avui compartim una recerca multidisciplinària en ciències marines, concretament relacionada amb la gestió pesquera amb l’objectiu de contribuir a millorar la salut humana.
Aquest estudi, realitzat per la Universitat de Lancaster (UK), proposa una nova perspectiva per a gestionar les pesqueries, no des d’una visió econòmica ni de conservació, sinó d’una millor nutrició als països costaners menys desenvolupats.
El peix, a més de proteïna o àcids grassos omega-3, és ric en molts micronutrients com el zinc, ferro o calci. Més de 2 bilions de persones en el món sofreixen deficiència de micronutrients, relacionades amb mortalitat maternal i problemes en el creixement. No obstant això, enfront de les costes de molts països costaners amb aquest greu problema es captura suficient peix com per a eliminar el problema per complet. Aquest peix, però, se’n va a països del “primer món”, per a obtenir més diners, perquè ens alimentem nosaltres o donem menjar als nostres animals domèstics. Si arribés a la població local, en lloc d’exportar-se per raons econòmiques, es podria combatre de manera molt efectiva una gran part de la desnutrició en països costaners.
Una raó més per a consumir peix de manera responsable, sempre de proximitat, i a poder ser de pesca artesanal. Des de SUBMON portem anys donant suport a aquest tipus de pesca a Catalunya a través del projecte “Peix de Custòdia”. Aquí trobaràs un llistat de peixateries i restaurants que s’han adherit a aquesta iniciativa.