Perquè canten els neros?
Fa uns anys, un grup de científics de la Universitat de Nagoya, a Japó, van descobrir que el cant del gall no tenia relació amb la sortida del sol, sinó que aquests animals tenen un rellotge intern que els hi marcaria quan han de cantar.
És conegut que moltes d’aus canten per fer-ser notar i cridar l’atenció davant el sexe contrari. Una cosa semblant és el que fan algunes espècies de cetacis, com les balenes geperudes. En aquest cas, ho fan com a part d’un comportament intersexual, per atraure les femelles, o intrasexual, per demostrar la dominància entre mascles.
Però, què passa amb els peixos?
Doncs, sembla que també canten. Científics del Centre for Marine Science and Technology de la Curtin University d’Austràlia han pogut enregistrar grups de peixos cantant a cor en el moment de la sortida i posta de sol.



A les nostres costes també hi ha espècies de peixos que canten, com els neros (Epinephelus marginatus). Científics de la Universitat de Lieja, a Bèlgica, han monitoritzat el so que fan els neros, tant en captivitat com al seu hàbitat natural, mitjançant tècniques d’acústica passiva fent servir hidròfons, i han detectat dos tipologies de sons. Uns que són com espetecs aïllats i d’altres que són espetecs en sèrie, en els dos casos la freqüència dominant que es va observar estava per sota dels 100 Hz (Figura 1).
Aquests sons es produeixen al llarg de tota la temporada reproductiva o de fresa, que es produeix a l’estiu, amb un patró diari que mostra un augment abans de la posta de sol, és a dir de les 19:00h a les 22:00h. L’ocurrència dels sons durant la temporada de fresa suggereix que probablement aquests sons estan involucrats amb l’activitat social que es produeix a prop dels llocs d’agregació reproductiva d’aquesta espècie.
Si vols escoltar els espetecs que fan els neros clica aquí!
A les nostres costes, es poden veure agregacions reproductives de neros en alguns punts determinats de les Illes Medes. En aquestes zones del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, l’any 1996, es va observar per primer cop tot el procés de fresa del nero.
Per a més informació:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26177857/
https://digital.csic.es/handle/10261/28181