Ous de taurons i rajades a Espanya: aprèn a identificar-los i col·labora en la recopilació de dades
Gràcies a la col·laboració entre The Shark Trust, Sanamares, Lamna i SUBMON, s’ha elaborat un cartell per a la identificació d’ous de taurons i rajades del Mediterrani i l’Atlàntic espanyol. Aquesta iniciativa neix d’un projecte iniciat per The Shark Trust l’any 2003, “The Great Eggcase Hunt”, en el que ja han aconseguit acumular a la seva base de dades centenars de milers de registres d’ous a tot el món, convertint-se en un dels projectes de ciència ciutadana sobre elasmobranquis amb més dades registrades (més de 350.000 registres actualment). Així doncs, mitjançant la col·laboració d’aquestes quatre organitzacions, s’ha dut a terme la selecció i traducció dels materials de The Shark Trust per adaptar-los a les espècies que poden trobar-se a les costes espanyoles, i d’aquesta manera, seguir contribuint al coneixement sobre aquestes espècies.
On es poden trobar ous de taurons i rajades?





Primer de tot, és important saber que no tots els taurons i rajades ponen ous: durant molts anys d’evolució, aquest tipus d’espècies han desenvolupat diferents formes de reproducció. Algunes d’aquestes són ovípares, i és en aquest grup en què ens volem centrar. A les nostres aigües, només les espècies de rajades vertaderes (Família Rajidae) i el grup dels taurons gat (Família Scyliorhinidae) són ovípars. Un cop han post els ous, passats uns mesos, aquests fan eclosió i, sovint, les càpsules buides d’aquests ous arriben a les platges, especialment després de temporals. Aquestes càpsules acostumen a trobar-se a la línia on trenquen les onades, relativament a prop de l’aigua, per la qual cosa els podem veure passejant per la platja.
Al litoral atlàntic, on hi ha marees, també es poden aprofitar els moments de marea baixa per poder trobar ous entre les algues que queden al descobert.
Una altra forma de trobar-los, tot i que és més difícil, és fent busseig. En aquests casos, és necessari assegurar-se que l’ou està buit, i si no ho està o tenim dubtes, simplement es pren una fotografia sense generar cap molèstia a l’ou, i a partir d’aquesta fotografia es pot fer la identificació i el registre. No manipular mai un ou que tingui un individu viu a dins.
Els ous de cada espècie tenen característiques diferents, conèixer la seva forma, mides i característiques úniques ens ajuda en la seva identificació.
Consell pràctic: Sovint, els ous que trobem a les platges pateixen una forta deshidratació a causa del sol i al vent, i això canvia la seva forma i pot dificultar la seva identificació. En aquests casos, simplement submergir l’ou en aigua durant una o dues hores ajuda a rehidratar-lo i l’ou torna a la seva forma original, fet que ens facilitarà molt poder identificar-lo.





Per a què serveix tenir un registre dels ous que apareixen a les nostres costes?
El fet d’identificar i registrar els ous que anem trobant a les platges ens ajuda a identificar les diferents espècies i entendre la seva presència i distribució a les costes. Aquesta informació, a més, es pot combinar amb altra informació disponible i validar la presència d’aquestes espècies a les nostres aigües.
Qui pot participar?
En tractar-se d’un projecte de ciència ciutadana, qualsevol persona, independentment de la seva edat i formació, pot col·laborar en el projecte. Els ous, com hem explicat, poden trobar-se a qualsevol platja i en qualsevol època de l’any, per la qual cosa es poden aprofitar els passejos per la platja o les sortides de busseig per trobar-los.
A més, els projectes de ciència ciutadana obren les portes a la sensibilització i a la divulgació, ajudant a fer que més persones s’interessin per les poblacions de taurons i rajades, coneguin més i millor el medi marí que banya les nostres costes, i es preocupin més per la seva conservació. Activitats com aquesta poden realitzar-se perfectament durant passejades familiars, animant als nens i nenes a buscar i conèixer més sobre aquests meravellosos animals.
Com es pot participar?
Descarrega’t el nostre pòster per ajudar-te en la identificació i registra els ous que vagis trobant (actuals o antics) a la web de The Shark Trust www.eggcase.org.
També pots enviar els teus registres (amb les mides de l’ou i la zona de localització) al grup de Facebook de ciència ciutadana “Tiburones y rayas del Mediterráneo occidental”, que gestionem conjuntament l’Associació Lamna i SUBMON, on podem ajudar-te a identificar-lo. Tots els registres que obtinguem a través de la nostra pàgina seran també enviats a la base de dades de The Shark Trust.
Finalment, volem aprofitar per agrair a The Shark Trust la seva invitació a col·laborar en aquesta iniciativa, així com a Lamna i Sanamares per la col·laboració.