Nova campanya de retirada de residus de grans dimensions dins del projecte LIBERA
Iniciem una segona fase d’actuacions dins del projecte LIBERA, amb el col·laborem des de l’any 2019. Aquest projecte, impulsat per SEO/BirdLife en aliança amb ECOEMBES, té com a objectiu principal alliberar els espais naturals de residus.
Aquesta segona fase d’actuacions es centra en la zona del Cap de Creus (Girona), concretament en els municipis de Roses i Llançà, tenint com objectiu localitzar i extreure residus de grans dimensions que estiguin impactant a les praderies de fanerògames marines de la zona.
Les actuacions en els municipis de Roses i Llançà , es duran a terme al llarg del proper mes de maig, i consistiran en la localització dels residus, valoració de la idoneïtat de la seva retirada i extracció d’aquells que es consideri. Posteriorment, es durà a terme la fase de divulgació i conscienciació a cadascuna de les dues localitzacions.
Amb aquesta nova fase del projecte es pretén continuar amb la tasca que es va iniciar amb les primeres actuacions, que es van dur a terme en 4 localitzacions diferents: Parc Natural de Cabo de Gata-Níjar (Almeria), Reserva Marina de l’Illa de Tabarca (Alacant), Reserva Marina de Cabo Tiñoso (Cartagena) i en una altra zona del Cap de Creus (Girona). En aquesta primera fase es van localitzar i georeferenciar un total de 109 residus de grans dimensions, dels quals es van extreure 81 que no estaven integrats a les praderies, comportant un total de 8,5 tones de residus retirats. També es van realitzar diferents xerrades de conscienciació a les zones d’actuació, amb l’objectiu d’explicar les accions dutes a terme i la importància que tenen les fanerògames marines, per, així, prevenir l’acumulació d’aquest tipus de residus (més relacionats amb el fondeig d’embarcacions i amb certes activitats marítimes) en el futur.
Cal recordar que les fanerògames marines són plantes superiors que tenen un paper ecològic fonamental en el medi marí, sent espècies formadores d’hàbitats, dels que depenen una gran quantitat d’espècies marines, grans productores d’oxigen i grans captadores de diòxid de carboni, estant protegides a nivell autonòmic, estatal i europeu. Per aquest motiu les actuacions es centren en les zones on hi ha presència de praderies de fanerògames, al ser espècies sensibles a l’impacte provocat pels residus de grans dimensions i pes.