L’impacte ambiental dels fondejos il·legals
El passat dimarts pel matí va ser denunciat, per la policia local de San Javier (Múrcia), un home intentant llençar un mort de formigó d’entre 60 i 80 kg a les aigües del Mar Menor. Aquest tipus d’accions es troben, en la majoria de casos, lligades al fondeig il·legal d’embarcacions, habitualment per a l’ús privat però en ocasions, també per a l’obtenció de beneficis amb la creació de camps de boies il·legals.





En aquest sentit, convé indicar que el fons marí forma part del domini públic, pel que l’ús d’aquest ha de ser lliure, públic i gratuït (art. 31 de la llei espanyola 22/1988, de Costes) per als usos propis de la seva naturalesa, com poden ser el bany, passeig, estada, avarada d’embarcacions, etc. Aquesta disponibilitat d’usos lliure i gratuïta es garanteix sempre que no es requereixin obres o instal·lacions. Per la qual cosa qualsevol ús en el que es requereixi obra o instal·lació, com és el cas de la instal·lació d’un mort de formigó, es requereix una autorització i un informe favorable del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO) respecte a la compatibilitat de l’activitat amb les Estratègies Marines (Llei 41/2010, de 29 de desembre).
Projecte Libera: retirada de residus de grans dimensions sobre Posidonia oceanica
Sumat a això, és habitual trobar a les costes espanyoles instal·lacions, completament legals a nivell administratiu, situades sobre fanerògames marines, en la majoria de casos sobre praderies de Posidonia oceanica. La posidònia està inclosa a la Directiva 92/43/CEE relativa a la conservació d’hàbitats naturals i fauna i flora silvestre que constitueix el marc legal comunitari per a la seva conservació. D’altra banda, el Real Decret 139/2011 del 4 de febrer incorpora a la posidònia i altres fanerògames marines dins el Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.





És per aquesta raó que des de SUBMON treballem per a la restauració, millora i mitigació de l’impacte ambiental sobre el fons amb fanerògames marines, entre d’altres. Realitzem projectes centrats en la localització i extracció de residus de grans dimensions, entre els que es troben els morts de formigó abandonats. Actualment, treballem en el Projecte Libera, impulsat per SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes, a nivell nacional per a retirar els residus submarins de grans mides que afecten a la posidònia. No obstant, portem més de 10 anys realitzant tant projectes de diagnosi de fondeig d’embarcacions com de localització i extracció de morts de formigó, o qualsevol tipus de fondeig d’embarcacions, abandonats per tota la costa catalana.
La importància de la Posidonia oceanica
La Posidonia oceanica és una planta, de la família de les fanerògames marines, endèmica del Mar Mediterrani, que forma extenses praderies que contribueixen a mantenir la biodiversitat del Mediterrani i els seus recursos pesquers i protegeixen la platja i el litoral de l’erosió. Aquesta planta marina crea importants zones de producció d’oxigen, de cria i de refugi de moltes espècies animals. Es calcula que més de 400 espècies vegetals i 1.000 d’animals habiten a las praderies de posidònia. Les praderies a més, funcionen com a grans filtradores, col·laborant en mantenir l’aigua marina neta i transparent. La posidònia es molt sensible a la contaminació, per la qual cosa que és considerada com un bon indicador biològic de la qualitat de les aigües costaneres. L’augment de la contaminació al litoral les últimes dècades ha provocat una considerable reducció de las praderies.