Les tortugues marines també poden patir la síndrome de descompressió
Primer estudi sobre l’aparició i la gravetat de l’embòlia gasosa i la subseqüent descompressió en tortugues marines a bord d’embarcacions pesqueres d’arrossegament, publicat al “Scientific Records“.
L’article científic, titulat “Estudi a bord sobre l’embòlia gasosa en tortugues marines capturades en pesca d’arrossegament a l’Oceà Atlàntic”, és el resultat de la col·laboració entre SUBMON, l’Oceanogràfic de València, la ONG brasilera NEMA, NOAA i la Universitat de Florida. El projecte s’ha dut a terme amb el finançament del programa per a la reducció de captures accidentals de NOAA (BREP).
Inici del projecte
4 anys. Aquest temps és el que ha portat al grup al grup d’investigació a completar tots els viatges de camp a bord dels vaixells de pesca d’arrossegament al sud de Brasil, analitzar els resultats i escriure l’article. 4 llargs anys, però ha valgut la pena. El projecte començava l’any 2016, després que veterinaris de l’Oceanogràfic van descobrir que la síndrome de descompressió, un fenomen que ja es coneixia que afectava a bussejadors, podia afectar i inclús provocar la mort a tortugues marines capturades accidentalment per les xarxes de pesca. Ells només havien observat aquest fenomen en tortugues que havien portat al centre de recuperació, així que el pas lògic va ser confirmar aquest fet en animals just després de la seva captura, treballant a bord de pesquers d’arrossegament.
Amb el suport financer de NOAA BREP i la col·laboració de l’Oceanogràfic en el disseny de l’estudi, i de la ONG NEMA, que compta amb una àmplia experiència treballant amb embarcacions de pesca d’arrossegament que operen al Rio Grande do Sul, SUBMON va organitzar el primer estudi a bord sobre l’embòlia gasosa en tortugues marines capturades en pesca d’arrossegament.
El treball de camp
L’àrea veterinària de SUBMON i els biòlegs de NEMA van treballar a bord dels vaixells de pesca d’arrossegament de l’àrea, avaluant cada tortuga marina capturada durant diversos viatges de pesca. L’avaluació va durar 2 hores després de la captura. Va consistir en una ecografia dels ronyons i l’àrea del cor per a avaluar el gas en els vasos sanguinis, un examen clínic i neurològic complet i una mostra de sang per a un anàlisi bioquímic complet. Després de dues hores, els animals vius van ser alliberats amb una etiqueta satèl·lit per a avaluar la mortalitat posterior al seu alliberament. Es va realitzar una necròpsia en animals que morien a bord per a confirmar l’embòlia gasosa.





Els resultats
Podeu llegir l’article complet aquí per a descobrir els resultats de l’estudi. Per a aquelles persones que no siguin de lectures llargues, us compartim algunes de les troballes més rellevants:
- El 100% de les tortugues capturades van desenvolupar embòlia gasosa, que va empitjorar ràpidament durant les dues hores posteriors a bord. Aquesta troballa va ser independent de l’estació de l’any, la temperatura de l’aigua o la profunditat de la pesca d’arrossegament (que va variar de 18 a 85 metres). La duració de la pesca d’arrossegament sempre va ser sobre les 4 hores.
- El 20% dels 15 animals alliberats (3) van morir dins els primers 6 dies posteriors a l’alliberament.
- L’embòlia gasosa es va confirmar per primera vegada en una tortuga olivàcia (Lepidochelys olivacea).
En base a aquests resultats, es va emetre un conjunt de recomanacions per a les embarcacions de pesca d’arrossegament que operen durant 4 hores o més. La més important d’aquestes recomanacions és considerar a totes les tortugues capturades com a afectades per l’embòlia gasosa, alliberant l’animal el més aviat possible a l’aigua, en comptes de deixar-lo a bord per a recuperar forces.