Les fanerògames marines: unes grans (des)conegudes
El mes de març s’ha establert a nivell internacional com un mes dedicat a promoure la conscienciació de la societat envers les fanerògames marines. Aquest fet és indicatiu de la necessitat existent de donar-les a conèixer, sent un exemple perfecte de quelcom proper i al mateix temps desconegut. Així, les fanerògames marines es podrien equiparar (a nivell del coneixement general que en té la societat) al veí o veïna del cinquè: us heu creuat moltes vegades, en ocasions fins i tot heu interaccionat, però realment no us coneixeu.





Per canviar aquesta relació és important començar pel principi: què són les fanerògames marines? La resposta és senzilla, són plantes marines que formen praderies. De fet, són plantes originàries del medi terrestre que fa desenes de milions d’anys es van adaptar a viure en el medi marí. Per aquest motiu mantenen una estructura complexa, constituïda per arrels, rizomes i fulles, i tenen la capacitat de produir flors, fruits i llavors. Aquest fet les diferencia d’altres organismes vegetals marins menys complexes com les algues. Per tant, una primera qüestió destacable sobre les fanerògames marines (desconeguda per gran part de la societat) és que són plantes, NO algues.
A nivell global es considera que existeixen al voltant de 60 espècies d’aquestes plantes marines, i al nostre entorn més proper, podem trobar-ne 4 diferents: la Posidonia oceanica (espècie que només es troba al mar Mediterrani, sent, per tant, endèmica), la Cymodocea nodosa, la Zostera noltei i la Zostera marina.
Per què és important conscienciar a la societat sobre elles?





Un cop feta aquesta explicació general sobre les fanerògames marines, toca parlar de la seva importància, és a dir, per què és important conscienciar a la societat sobre elles. La resposta podria ser molt llarga, ja que proporcionen múltiples béns i serveis, entre d’altres:
1- Són espècies formadores d’hàbitat, és a dir, en la seva pròpia estructura de praderia hi viuen una gran quantitat d’organismes marins, sent sobretot important pel desenvolupament dels juvenils de moltes espècies, que troben refugi entre les seves fulles.
2- Són grans productores d’oxigen del que en depenem per poder viure.





3- Representen un element clau per mitigar els efectes del canvi climàtic, ja que capturen grans quantitats de CO2 i l’enterren al sediment. També frenen l’hidrodinamisme, protegint el litoral dels efectes dels temporals.
Per últim, sabent que les fanerògames marines juguen un paper clau tant pel correcte funcionament del medi marí com pels nostres propis interessos, és important remarcar que com a societat hauríem d’estar conscienciades i vetllar per la seva conservació cada dia de l’any, no només durant el mes de març.