Les cremes solars ens protegeixen però, perjudiquen el medi marí?
Ara que arriba el bon temps i s’acosta l’estiu tothom té ganes d’anar a la platja per així poder fer front a les altes temperatures. Doncs, és en aquesta època de l’any, quan alguns productes veuen augmentat el seu ús, com és el cas de les cremes solars. Aquestes, proporcionen una protecció envers els rajos de sol, evitant l’aparició de cremades i, fins i tot, ajudant a cuidar la pell. Però no totes les cremes solars són iguals, per tant, és molt important conèixer bé el producte que s’utilitza.
Normalment s’escullen aquelles marques que es creuen més adients per a cada persona. No obstant, a l’hora de decidir-se per una, també és molt important fixar-se en la seva composició, donat que algunes contenen compostos químics que poden ocasionar impactes ambientals. És a dir, existeix una gran varietat de cremes que poden ser més o menys respectuoses amb el medi marí.
Les cremes solars formen part dels contaminants emergents, un grup molt divers de contaminants que poden tenir efectes perjudicials per la salut humana i el medi ambient, però que fins ara eren desconeguts. Motiu pel qual, encara no estan suficientment estudiats i es troben fora de les legislacions ambientals. Tot i així, la seva presència a l’entorn natural no és necessàriament nova.
Però, per què es consideren les cremes solars contaminats emergents? Com poden arribar a ocasionar problemes ambientals?
A l’aplicar protector solar i després entrar en contacte amb l’aigua, hi ha una part de la crema que es desprèn de la pell. Aproximadament, s’allibera al medi el 25% dels compostos químics que formen les cremes. Recentment, s’ha calculat que, a una platja amb capacitat per a unes 3.000 persones, es podrien dipositar uns 68 kg de crema al dia, és a dir, unes 2,2 T durant l’estiu. Podeu trobar més dades de l’estudi aquí.



Dels components enumerats, es podrien destacar el diòxid de titani (TiO2) i l’oxibenzona, que s’alliberen en quantitats significatives i amb gran potencial per fer malbé la vida marina. Els efectes nocius afecten a una gran varietat de fauna i flora marina, fins i tot s’han detectat compostos químics de les cremes solars a diferents nivells de la cadena tròfica, que poden arribar als humans com en el cas dels microplàstics .
Al Mediterrani, un estudi recent ha detectat com els compostos derivats de les cremes solars s’estan acumulant a la posidònia. Tot i que encara no es coneix l’impacte real que produeix aquest fet, podria estar afectant a l’activitat fotosintètica i a la productivitat d’aquesta planta marina i, en conseqüència, a tot l’ecosistema marí del Mediterrani.
Per això, quan anem a la platja és important ser conscients de tots els possibles efectes associats a l’ús d’aquest tipus de producte i intentar escollir aquell que sigui més respectuós amb el medi ambient, o si la situació ho permet, reduir el seu ús. Algunes de les accions que es poden dur a terme per minimitzar la seva aplicació serien protegir el cos amb roba adequada, portar gorra/barret, buscar ombra, portar para-sol, evitar les hores amb major radiació solar, entre d’altres.
Finalment, no s’ha oblidar que es tracta d’un contaminant emergent del qual a dia d’avui no es coneixen tots els possibles efectes adversos associats a la seva utilització. Per tant, quan abans es prenguin mesures al respecte menor serà l’impacte ocasionat.


