La nostra aposta pel #PeixDeCustòdia a Barcelona
Aquest estiu, #PeixDeCustòdia està tornant a les peixateries de Barcelona per continuar fomentant el consum de peix responsable, de proximitat i pescat amb arts de baix impacte, compatibles amb les poblacions de dofins de la nostra costa.
Aquest Agost SUBMON, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, continua treballant amb les peixateries dels mercats que estan adherides al projecte de #PeixDeCustòdia i, com a novetat es presenta el projecte a la Llotja de pescadors de Barcelona i es treballa per cercar nous establiments que s’adhereixin al projecte i ofereixin #PeixDeCustòdia. Les accions d’aquest any aniran dirigides, per una banda, a la edició de material divulgatiu que permeti l’accés a la web del projecte amb els continguts actualitzats; seguidament, es mantindrà la col·laboració amb les peixateries adherides al projecte, que ja ofereixen aquest producte a diferents mercats de la ciutat. D’altra banda, es treballarà per involucrar a la Llotja de Barcelona per difondre el projecte i facilitar la identificació de noves peixateries que apostin per un producte pesquer com és el #PeixDeCustòdia. L’adhesió de nous establiments permetrà que els/les consumidors/es tinguin major accés a espècies de peix de consum més sostenible i pescades amb arts de pesca de baix impacte, compatibles amb els dofins.
El concepte #PeixDeCustòdia va néixer per identificar el peix capturat a les nostres costes de forma artesanal, amb arts selectives, que respecten el medi marí i les espècies que hi viuen, com els cetacis (dofins i balenes). Alhora, incentiva el consum d’espècies poc conegudes (però d’elevat valor gastronòmic), per disminuir la pressió sobre aquelles espècies més comercials i que actualment es troben sobreexplotades.
La iniciativa s’integra dins el projecte de custòdia marina de Canyons del Maresme que SUBMON va emprendre l’any 2009, amb la finalitat de generar consciència entre els diferents sectors usuaris de l’àrea per conservar els seus valors ecològics més importants, com són els cetacis (dofins i balenes) i les praderies de posidònia. L’any 2013 es va treballar més estretament amb els pescadors de la zona per promocionar la comercialització del peix de l’espai de custòdia, i alhora potenciar un ofici tradicional que actualment es troba en regressió.
Com a resultat del treball conjunt amb un grup de pescadors artesanals d’Arenys de Mar va sorgir la idea del #PeixDeCustòdia, i més endavant es va consolidar i promocionar aquesta etiqueta, amb la col·laboració d’Accionatura i el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. L’any 2016 es va voler anar més enllà, i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, es va realitzar el projecte “Foment del consum de peix responsable i de proximitat, #PeixDeCustòdia”, aconseguint l’adhesió a la campanya de 8 peixateries de la ciutat de Barcelona. L’any 2017 és van adherir al projecte un total de 10 peixateries i es va iniciar a treballar directament amb el/a consumidor/a a partir de la realització d’enquestes per conèixer els hàbits de consum i incidir en aquests explicant el projecte de #PeixDeCustòdia.
Amb aquesta nova fase que ara s’engega es continuarà fomentant el #PeixDeCustòdia, per a que més consumidors/es tinguin accés a un producte pesquer que contribueix a preservar l’estat ecològic de les nostres costes, alhora que afavoreix l’activitat pesquera tradicional arrelada al nostre territori.