La importància d’estar preparats
Desafortunadament, el passat mes de febrer ens ha portat dues notícies que van posar de manifest la importància d’estar ben preparat quan es treballa en la recuperació de fauna marina, en aquest cas concretament de tortugues marines.





La primera noticia arribava des de la illa de South Padre, a Texas. Moltes tortugues passen l’hivern a les seves costes. La temperatura del mar en aquesta zona descendeix ràpidament a finals de l’hivern, provocant que algunes tortugues marines, pel fet de regular la seva temperatura corporal depenent de la temperatura ambient, arribin a les platges sense poder moure’s atordides pel fred. Aquest fet es coneix en anglès com cold-stunning.
No obstant, enguany el descens de les temperatures a la costa va ser extrem i molt, molt ràpid: de 25°C a 5°C en 4 dies! Aquest fet va causar el succés de cold-stunning més gran de la història. Si el 12 de febrer començaven a baixar les temperatures, el 21 de febrer el principal centre de recuperació al sud de Texas, Sea Turtle Inc., havia rebut més de 5.000 tortugues. A tot l’estat de Texas es van rescatar al voltant de 11.000, principalment tortugues verdes.
Afortunadament, la xarxa de varament de tortugues marines en aquesta costa, junt amb NOAA, té desenvolupat un protocol de resposta davant aquest tipus de successos, fet que va facilitar (tot i que es compliqués la situació per la falta d’espai i pels talls en l’electricitat durant dies) una resposta molt eficaç que els permetia ja en pocs dies poder alliberar milers de tortugues recuperades, un cop la temperatura del mar va ascendir a nivells adequats.





La segona notícia arribava de molt més a prop: des de les costes d’Israel, el 17 de febrer impactava un greu vessament de petroli d’origen desconegut. El centre de recuperació nacional va registrar l’arribada d’onze tortugues vives cobertes de petroli, a les quals van tractar i netejar sense problemes, totes elles tortugues babaues juvenils. No obstant, en casos de vessaments d’hidrocarburs, algunes experiències prèvies semblen indicar que les tortugues no acostumen a arribar a les costes quan es veuen afectades pel vessament, si no que es queden a alta mar sense poder moure’s. Per tant, mai es podrà saber l’impacte real d’aquest vessament sobre la població de tortugues marines en aquelles aigües.
Ambdós casos posen de manifest la importància de desenvolupar protocols de resposta davant successos amb una gran arribada de fauna marina afectada. És evident el perill de vessaments d’hidrocarburs que existeix al mar Mediterrani, a la qual cosa es pot sumar l’efecte del canvi climàtic, que podria multiplicar els esdeveniments meteorològics extrems, com el que ha passat a Texas. Des de SUBMON, portem alguns anys formant part de la Xarxa Europea EUROWA de resposta davant la fauna afectada per petroli, i actualment hem desenvolupat, junt amb personal de Royal NIOZ, Sea Alarm i WWF Findlàndia, un protocol de resposta davant esdeveniments amb tortugues afectades per petroli a Europa, dins el projecte EUROWA2.