Caulerpa cylindracea, reloaded…
La Caulerpa cylindracea és una alga invasora d’origen australià que, amb un creixement de més d’un centímetre diari, pot formar grans extensions en forma de tapís impedint la difusió d’oxigen al sediment, essent una amenaça per les comunitats de l’infralitoral d’algues fotòfiles i fanerògames marines. A més, pot ocasionar afectacions sobre les comunitats més fondes de maërl i de coral·ligen, impactant sobre l’ecosistema i afectant l’activitat pesquera i el turisme subaquàti
Les darreres setmanes han aparegut a la premsa i a les xarxes socials diferents titulars informant i alarmant sobre la seva presència al Parc Natural de Cap de Creus. A tall d’exemple, en citem dos:
– (19 juliol 2022) “Un alga invasora desata la alarma en el parque natural del Cap de Creus”. Crónica Global/El Español.
– (19 juliol 2022) “Detectan en las playas catalanas un alga invasora que pone en riesgo el ecosistema marino.” Nius Diario.





Tanmateix, és important destacar que l’any 1990 la Caulerpa cylindracea ja es va observar al mediterrani. De la seva presència a l’estat espanyol en sabem des de l’any 1999, quan es va citar a la Badia de Palma. En aigües peninsulars es va detectar per primera vegada a Alacant, l’any 2000.
A Catalunya va ser vista per primer cop l’any 2008, quan col·laboradors de SUBMON participaven en el seguiment de la qualitat de la posidònia de Vilanova i la Geltrú. A partir d’aquest moment s’ha anat observant al llarg de la costa catalana, any rere any. L’any 2016 a la Reserva Marina de Ses Negres a Begur, l’any 2017 a la platja de les Canyelles Grosses, a Roses i l’any 2019 ja es trobava en zones com la Cala Galladera, al Cap de Creus.
L’erradicació d’aquesta alga és només viable quan ha colonitzat superfícies petites. Les mesures de gestió que recomanen els experts es basen a evitar la seva propagació limitant l’ancoratge d’embarcacions, el bany, el busseig i les activitats pesqueres a les zones on aquesta espècie invasora està present.