Instal·lació de col·lectors de larves de nacres a la badia de Portlligat
Des de finals de l’any 2016 la població de nacres (Pinna nobilis) de la costa espanyola ha disminuït dràsticament degut





a l’afectació produïda per una nova espècie descrita d’un paràsit conegut com Haplosporidium pinnae, provocant la mortalitat del 99% de les nacres del litoral
mediterrani espanyol i s’ha estès també a altres zones de la Mediterrània.
La nacra (Pinna nobilis) és un mol·lusc bivalve endèmic del mar Mediterrani. Es troba a les praderies de fanerògames marines, sobretot a les de posidònia (Posidonia oceanica), podent arribar a mesurar més d’1 metre de longitud, essent considerats els mol·luscs més emblemàtics del Mediterrani.
Amb l’arribada de la epidèmia que va causar aquest elevat nivell de mortalitat, es van realitzar diverses accions de conservació per tal de contribuir a conservar les poblacions del Mediterrani espanyol en general i, en particular, les poblacions del Parc Natural del Cap de Creus.
Les 3 actuacions que es van dur a terme en aquell moment, van consistir en:
1) Rescat d’ individus de la badia de Portlligat (Cadaqués) i en el seu trasllat a diferents centres d’investigació i aquaris.
2) Instal·lació de gàbies protectores per a nacres per a impedir que els mol·luscs malalts fossin devorats per crustacis i peixos.
3) Instal·lació de col·lectors de larves de nacres.










Enguany, SUBMON, en col·laboració amb l’IMEDEA, l’IEO de Palma i el Parc Natural de Cap de Creus, ha instal·lat dos col·lectors més de larves de nacres a la badia de Portlligat amb la intenció de poder recol·lectar algunes larves de nacres.





Malauradament, tot i que s’ha pogut veure alguna nacra viva en algunes cales de Cadaqués i del Cap de Creus, la epidèmia va deixar molt malmesa la població, eliminant-la gairebé del tot i quedant molt pocs individus amb capacitat reproductiva. En qualsevol cas, cal seguir treballant per tractar de recuperar i conservar les poblacions de nacres de la zona que, temps enrere, eren molt abundants.
Muchas gracias por este intento para salvar esta especie de molusco tan necesario para nuestra diversidad marina. José