Simulacre de cerca i rescat de la fauna marina petroliejada: iniciem les formacions del projecte RESPONDER
Iniciem els cursos de formació del projecte “RESPONDER: programa formativo de respuesta ante fauna marina petroleada en las costas españolas”, un projecte de SUBMON que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico. Aquest projecte pilot es durà a terme a Asturies i Catalunya al llarg del 2021 i part del 2022 en col·laboració amb la Consejería de Medio Rural y Cohesión Territorial del Govern d’Asturies i del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
L’abocament accidental o intencionat d’hidrocarburs o altres compostos químics al mar por ocasionar seriosos danys a alguns animals marins que són més sensibles a aquests abocaments, com les aus o les tortugues marines. Aquests animals passen molt temps a la superfície de l’aigua, on flota l’hidrocarbur, per descansar, submergir-se per buscar menjar o sortir a respirar. Encara que molts animals moren a alta mar, alguns poden arribar a la costa, i aquest fet pot representar un important repte quant a la gestió de la situació. És per això que actuar de forma coordinada, amb rapidesa, coneixement i eficàcia és important per poder minimitzar els danys causats per aquests tipus d’abocaments.
En aquest sentit, aquest dimecres hem realitzat un simulacre de rescat i atenció a la fauna marina com a part de la formació pràctica del curs avançat del projecte, a la platja del Arbeyal, a Astúries. Durant l’exercici ha participat més d’una dotzena d’agents i tècnics de les direccions generals de Medi Natural i Planificació rural i de Pesca Marítima, de l’Ajuntament i del Port de Gijón. És el primer exercici pràctic d’aquest tipus que es fa a Astúries.
El passat 19 d’octubre ja es van iniciar, a Gijón, els cursos de formació bàsica, en els que s’ensenya a organitzar una resposta amb fauna afectada per abocaments d’hidrocarburs els primers dies, així com aprendre a intubar a una au y a col·locar-se l’equip de protecció individual (EPI) correctament. Per aquests cursos, el projecte RESPONDER compta amb la col·laboració de la Direcció General de Medi Natural i del Govern d’Astúries i el Centre d’Experimentació Pesquera de la Direcció General de Pesca.
El projecte RESPONDER
L’objectiu del projecte RESPONDER és dur a terme accions de formació relacionades amb l’assistència a fauna petroliejada en casos d’abocaments. Aquestes formacions es basen en el sistema de la xarxa europea EUROWA (European Oiled Wildlife Assistance), de la qual SUBMON és membre, amb la intenció de crear una xarxa de personal format d’una manera uniforme a tota Europa, que pugui intercanviar-se entre països en cas d’emergència, treballant amb els mateixos estàndards de qualitat i protocols d’actuació.