Iniciem el Projecte SCARS en aigües dels canyons submarins catalans i el Corredor de Migració de Cetacis del Mediterrani
Arrenca el “Projecte SCARS: ampliant el coneixement del cap d’olla gris (Grampus griseus) en aigües de la demarcació llevantino-balear”, amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, amb l’objectiu d’estudiar la distribució, abundància i moviments de la població del cap d’olla gris als canyons de la costa de Catalunya de la demarcació llevantino-balear.



El cap d’olla gris (Grampus Griseus) és una espècie de la que actualment es disposa molt poca informació a nivell Mediterrani. Tant és així que la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) considera la subpoblació Mediterrània d’aquesta espècie en la categoria de conservació de “Dades Insuficients”. Tot i la poca informació de la que es disposa, en els últims anys s’ha observat una disminució de la població en el Nord-oest del Mediterrani (golf de Lleó i mar de Ligúria), destacant la necessitat d’ampliar el coneixement de l’abundància, distribució i tendència de la subpoblació mediterrània de cap d’olla gris per així, poder comprendre el seu estat i prioritzar les accions de gestió per a treballar en la conservació d’aquesta espècie.
SUBMON ha estat treballant per a la conservació d’aquesta espècie des del 2009, a través de la implementació d’accions de custòdia marina en els canyons del Maresme.



Amb la finalitat de continuar promovent la conservació del cap d’olla gris, sorgeix el Projecte SCARS, que es proposa augmentar la informació disponible sobre la subpoblació mediterrània del cap d’olla gris, i en concret, en la demarcació llevantino-balear. S’espera que els resultats del projecte aportin noves dades i ajudin a determinar i avaluar, en la següent revisió, l’estat de conservació d’aquesta espècie a nivell nacional (Catàleg d’espècies amenaçades), així com a nivell internacional per a la IUCN.
L’equip de SUBMON s’embarcarà a bord del catamarà Montagu durant els mesos de primavera per a mostrejar les aigües dels canyons submarins de la costa catalana, que inclouen àrees marines protegides de la Xarxa Natura 2000 i part del Corredor de Migració de Cetacis.
El Projecte SCARS no només es centrarà en el cap d’olla gris, si no que recopilarà informació de totes les espècies de cetacis que es trobin a la zona, aportant noves dades sobre la presència de cetacis als canyons submarins catalans i el Corredor de Migració de Cetacis que ajudaran, a més, a la futura gestió de l’àrea.