Iniciem el projecte COSTtERA: Estudiant el comportament submarí del dofí mular durant la seva interacció amb les xarxes de vaixells d’arrossegament al nord de Catalunya.
SUBMON inicia el projecte “COSTtERA: Comportament Submarí de Tursiops truncatus En Xarxes d’Arrossegament al Nord de Catalunya” amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio para la Transición Ecológica y Reto Demográfico, a través del Programa Pleamar, cofinançat pel FEMP.
Aquest projecte té l’objectiu d’estudiar el comportament del dofins mulars (Tursiops truncatus) durant la seva interacció amb les xarxes de pesca de les embarcacions d’arrossegament i determinar el grau i tipus d’interacció pesquera que passa en aquesta zona. La interacció entre dofins mulars i arrossegadors es dona en àrees on hi ha una superposició espaial entre les seves àrees de distribució, donat que en molts casos les espècies objectiu de les pesqueries son les espècies presa dels cetacis.
Aquest tipus d’interacció s’ha descrit en múltiples zones del Mediterrani, i s’observa regularment en aigües de la costa catalana, les quals són un hàbitat important pel dofí mular. Tot i així, encara es desconeix l’impacte que aquestes interaccions tenen tant en les operacions de pesca com en la població de dofins d’aquesta àrea.
Per poder analitzar com es comporten els dofins quan persegueixen les xarxes de pesca i determinar si s’endinsen a les xarxes per a alimentar-se i com ho fan, s’utilitzarà un sistema de càmeres que gravaran el comportament d’alimentació del dofí mular durant els vols de pesca. El sistema de col·locació de càmeres es treballarà conjuntament amb la col·laboració de les confraries de Llançà i Roses i es prioritzaran embarcacions que treballin a menys de 200 metres, que és l’àmbit de presència de l’espècie objectiu. A la vegada, l’equip de SUBMON registrarà dades estandarditzades del comportament en superfície dels dofins. Aquestes dades s’analitzaran per establir patrons que es repeteixin i que es puguin relacionar amb les imatges captades per les càmeres, associant així comportaments en superfície amb comportaments sota l’aigua.
El projecte inclou sortides en embarcacions per a l’estudi de la presència i comportament de dofins a aigües del Cap de Creus durant diferents èpoques de l’any (època freda, càlida i període de veda) que també permetrien determinar el grau de dependència de les poblacions d’aquests cetacis amb aquesta tipologia de pesca. Durant aquestes sortides periòdiques es prendran dades d’espècie, posició, mida de grup, presència de cries, comportament, etc., i es prendran fotografies per poder foto-identificar als diferents individus. Aquestes dades permetran determinar el percentatge d’associació pesquera, la densitat d’individus i la distribució a l’àrea dels dofins mulars de la zona, així com determinar si existeixen diferències estacionals o en presència i absència d’embarcacions de pesca d’arrossegament.
Posteriorment, les imatges obtingudes es visualitzaran conjuntament amb els pescadors, per revisar i comparar amb el comportament enregistrat i l’activitat pesquera associada (zona, captures, etc.). Així, en base a l’experiència dels pescadors i les dades obtingudes en aquest projecte, es treballarà per determinar l’impacte d’aquestes interaccions i definir les millors pràctiques pesqueres per a que tinguin un mínim d’impacte.
S’espera que els resultats obtinguts aportin informació útil de cara a conèixer millor els hàbits del dofí mular a la zona i poder proposar futures millores per a la seva conservació.