I tu… com vas de Mar?
El mar, molt més relacionat amb tu del que creus.
La Cultura Oceànica, de l’anglès Ocean Literacy, s’ha definit com la comprensió de la influència que mars i oceans tenen en la gent i a la inversa, la influència que la gent té en mars i oceans. Un persona amb cultura oceànica:
- Comprèn la importància de l’oceà per a la humanitat
- Pot comunicar sobre l’oceà de manera significativa
- Pot prendre decisions informades i responsables sobre l’oceà i els seus recursos
Amb la intenció d’adaptar aquests 7 principis a la realitat de la mar Mediterrània, un grup de científics i educadors marins vam elaborar i desenvolupar els principis de la “Mediterranean Sea Literacy”. Des de SUBMON, i com a membres de la Associació Europea d’Educadors de Ciències Marines (EMSEA), vam participar activament d’aquesta redefinició que ha acabat sent una publicació científica.
7 grans principis de la Cultura Oceànica
A grans trets, els 7 grans principis generals de l’Ocean Literacy s’han redefinit per a la Mediterrània de la següent manera (podeu veure els diferents conceptes dins de cada Principi a la publicació):
PRINCIPI 1: La Mar Mediterrània, semitancada per la superfície terrestre de tres continents, forma part d’un únic gran oceà però té moltes característiques úniques.
El més gran i profund mar semitancat de la Terra, envoltat per Europa, Àsia i Àfrica, actualment inclou 21 països i representa menys de l’1% de la superfície de l’oceà.
PRINCIPI 2: La Mar Mediterrània i els seus organismes vius conformen les característiques de la regió mediterrània i la de la superfície emergida adjacent.
La vida marina és l’origen dels nombrosos substrats calcaris mediterranis. Les roques calcàries subjacents en la major part de la conca mediterrània donen lloc a un mosaic de tipus de sòl adequats per als cultius típics de la Mediterrània. El de les vinyes, per exemple.
PRINCIPI 3: La Mar Mediterrània té una gran influència en el clima i el temps de la regió mediterrània. Es refreda i s’escalfa més lentament que les regions de l’interior.
Els hiverns són més càlids i suaus a prop de la costa i els estius són càlids i secs, el que dóna lloc a estacions de primavera i tardor curtes.
PRINCIPI 4: La Mar Mediterrània va fer habitable la regió mediterrània a través de la seva riquesa de vida, i així la va convertir en el bressol de la civilització occidental.
Proporciona aigua, oxigen i nutrients, i en una zona amb un clima únic i suau va donar lloc a el desenvolupament de moltes i diverses civilitzacions antigues.
PRINCIPI 5: La Mar Mediterrània és un punt calent o hotspot de biodiversitat marina, amb un alt nivell d’endemismes.
A causa de la seva posició en la cruïlla de diverses províncies biogeogràfiques, el seu turbulent passat geològic i les complexes condicions climàtiques i hidrològiques.
PRINCIPI 6: La cultura, la història, l’economia, l’estil de vida, la salut i el benestar dels pobles de tota la regió mediterrània estan inextricablement interconnectats a la Mar Mediterrània.
Acull a gairebé 522 milions de persones, un terç dels quals es concentra en les seves regions costaneres. A part d’amenaces antropogèniques les costes també estan amenaçades per perills naturals, com terratrèmols, erupcions volcàniques, tsunamis, sequeres i inundacions.
PRINCIPI 7: Tot i que La Mar Mediterrània ha estat explorada durant segles, segueix sent una gran desconeguda.
La seva biodiversitat no és tan coneguda com la de la regió terrestre i la seva exploració pot suposar una oportunitat per a noves investigacions i coneixements. Mentre que els recursos de la mar Mediterrània han disminuït considerablement durant els darrers 50 anys, les zones totalment protegides només cobreixen actualment el 0,04% de la seva superfície total.
En cadascun d’aquest links hi ha molta informació per ser utilitzada, i cal esperar que els educadors, tant de l’educació formal com la no formal, i també els científics, adaptin i utilitzin els principis i conceptes de la Cultura Oceànica amb finalitats educatives i de divulgació amb l’objectiu final d’inspirar una nova generació de ciutadans i ciutadanes amb un elevat grau de Cultura Oceànica … i Mediterrània.