Futurs marins utòpics i distòpics
Fa temps que vivim immersos en una gran dualitat pel que fa a mars i oceans. D’una banda, tenim la informació validada que la pressió antròpica en les darreres dècades ha generat un procés de deteriorament com no s’ha vist mai en cap altra època anterior: reducció dels stocks pesquers, contaminació i brossa marina, captures accidentals, explotació de recursos energètics, pèrdua d’habitats costaners, variacions climàtiques, acidificació de l’oceà, escalfament global… i un llarg etcètera.
D’una altra banda, sorgeixen i s’implementen un seguit de normatives i estratègies polítiques que ens marquen clarament que “el mar importa”: la Directiva Marc sobre l’Estratègia Marina Europea, iniciatives com la Blue Economy, els programes Blue Growth, la disciplina d’Oceans i Salut Humana, la pròpia estratègia marítima Catalana, o Estrategias Marinas a nivell espanyol.
A principis d’aquest any, es va publicar The Blue Acceleration (que bé podria ser el títol d’un episodi de The Big Bang Theory). En aquest article, els autors evidenciaven com, a mesura que la demanda per recursos de la humanitat avançava, augmentaven les expectatives en posar el focus al mar en tres grans necessitats fonamentals de la humanitat: aliment, material i espai. I acaben preguntant: el futur de la humanitat està a mars i oceans?





Si això ha de ser així, segur que alguna cosa hem de canviar. En aquest sentit, és on es contextualitza la iniciativa Radical Ocean Futures, una exposició que barreja ciència i art per explicar fets científics en una especulació creativa. L’exposició presenta quatre relats / escenaris que conviden a la reflexió i que descriuen els futurs marins tant utòpics com distòpics: Oceans back from the brink, FISH Inc., Rime of the last fisherman i Rising Tide. Les imatges que acompanyen cadascun d’ells han estat creades per Simon Stålenhag, un artista conceptual, que tot i ser fictícies, es basen en tendències ecològiques, tecnològiques, socio-econòmiques i de governança, construïdes sobre un relat sòlid i nodrit d’avenços científics.
Us convidem a que visiteu el web i feu un passeig per cadascun d’aquests relats. Mireu les imatges, escolteu l’àudio i llegiu la transcripció (àudio i text només en anglès)… i potser després prendreu un seguit de mesures a nivell personal un cop sapigueu cap a quin dels escenaris de futur voleu (o no voleu) apuntar.