Finalitzem el projecte Marine EcoMed
Iniciat a finals de l’any 2018, el projecte Marine EcoMed va ser finançat pel programa Erasmus+ de la UE, per a establir una col·laboració estratègica internacional amb l’objectiu de millorar la recerca i l’educació en el camp de la gestió marina sostenible i les estratègies de comunicació a la zona mediterrània.
Dins el projecte Marine EcoMed, SUBMON es va unir a tres universitats, la IUAV de Venècia, la Universitat de Aix-Marsille i la Universitat Aristòtil de Tessalònica; i a dues organitzacions no governamentals: l’Institut de Recerca Tethys i iSea, per a desenvolupar el següent conjunt d’activitats:
2.- Un Programa d’Estudis Intensius per a estudiants universitaris i recent graduats sobre planificació i gestió de zones marines i costaneres. Les tres edicions del Programa d’Estudis Intensius, organitzades respectivament per la Universitat de Aix-Marseille, la Universitat Aristòtil de Tessalònica i IUAV de Venècia, van acollir un total de 63 estudiants de diverses institucions acadèmiques i amb diferents formacions. Els participants van rebre formació a través d’un mètode innovador i integrat per a abordar la gestió de les zones marines i costaneres de tres casos d’estudi: el Parc Nacional de Calanques, el Golf de Thermaikos i el Golf de Venècia. Al llarg de la formació, els estudiants van posar a prova les seves habilitats amb un joc educatiu basat en simulacions d’escenaris reals de presa de decisions, referent tant a l’explotació com a la conservació dels recursos marins. Al final de cada edició, els estudiants van presentar en un esdeveniment les seves propostes de plans de gestió a les parts locals interessades.
4.- Un manual que presenta una visió general de la Gestió Integrada del Medi Marí (IMO), l’enfocament basat en els ecosistemes i les estratègies de comunicació, juntament amb una descripció de projectes exitosos i bones pràctiques. El manual presenta els reptes i assoliments de la OIM en el context mediterrani i dona suport a la seva comprensió i aplicació en el futur. Els coneixements acadèmics sobre el tema es van complementar amb la presentació d’exemples d’activitats de divulgació, educació i projectes de ciència ciutadana aportats per socis no acadèmics. El manual es pot descarregar al web oficial de Marine EcoMed.
Els assoliments dels projectes confirmen el creixent interès per la gestió integrada de l’oceà. Gestionar el nostre oceà amb un enfocament integrat és fonamental per a aconseguir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 14 “Vida submarina”, que reafirma la necessitat de “conservar i utilitzar de manera sostenible l’oceà, les mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible”.