Finalitza la primera part del Projecte SCARS
La primera part del projecte SCARS finalitza havent observat les 8 espècies de cetacis més comuns del Mediterrani i un elevat nombre de tortugues marines.
El Projecte “SCARS: ampliant el coneixement del cap d’olla gris (Grampus griseus) en aigües de la demarcació llevantí-balear” compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i té com a objectiu d’estudiar la distribució, abundància, i moviments de la població del cap d’olla gris en la demarcació llevantí-balear i en concret en els canyons submarins de la costa de Catalunya.
Per dur a terme aquest projecte i realitzar una monitorització de les espècies de cetacis presents en els canons submarins catalans l’equip de SUBMON s’ha embarcat a bord del catamarà Montagu durant aquest darrer mes de maig.
La zona d’estudi es troba dividida en 3 zones, al llarg de les zones de canyons submarins presents a la costa catalana El projecte va començar a principis de maig i s’han estudiat dues de les àrees previstes, els canyons de Palamós i Maresme, i continuarà el proper setembre estudiant la zona sud dels canyons del Garraf i Tarragonés
Fins ara, s’han recorregut aproximadament 950 kilòmetres a l’àrea d’estudi, seguint la metodologia de mostreig a distància (Distance Sampling), que consisteix en recórrer l’àrea seguint uns transsectes que han estat dissenyats prèviament amb un software específic per aconseguir la mateixa probabilitat de cobertura a tota l’àrea. En total, s’han realitzat més de 100 albiraments de cetacis i gairebé 100 deteccions acústiques, gràcies a l’ús d’un hidròfon d’arrossegament que permet detectar individus encara que no es trobin a la superfície i per tant, no perdre informació de les espècies presents a la zona.
També cal destacar un elevat nombre d’albiraments de caps d’olla negres i un albirament de dofins comuns (Delphinus delphis), unes espècies que no s’observen tan freqüentment a les nostres aigües com la resta d’espècies.
La darrera espècie que s’ha pogut enregistrar durant el projecte es el dofí mular (Tursiops truncatus).
L’equip científic no només enregistra dades de cetacis, si no que també recullen dades d’albiraments d’altres animals marins, com aus y tortugues marines.
Durant els transsectes realitzats fins ara s’han detectat un elevat nombre de tortugues marines i s’han observat varietat d’aus marines, des de les tres espècies de baldrigues comuns a la zona (baldriga cendrosa (Calonectris diomedea), mediterrània (Puffinus yelkouan), i balear (Puffinus mauretanicus), gavines i gavians, ocells de tempesta (Hydrobates pelagicus), i fins i tot, frarets (Fratercula arctica), així com vàries espècies migradores, com la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus).
Amb aquests resultats preliminars on es veu reflexada la riquesa d’aquestes aigües, el projecte continuarà a la tardor amb l’objectiu d’obtenir més dades sobre els cetacis dels canons submarins de la costa catalana, i en especial sobre el cap d’olla gris, per intentar determinar l’estat d’aquesta espècie a les nostres aigües i poder actuar en vers la seva conservació.