Finalitza el projecte de la ruta WAOH
El projecte “The Wildsea Atlantic Ocean Heritage Route: dive into adventure (WAOH)” ha desenvolupat la primera ruta europea de busseig sostenible, connectant els millors llocs de busseig al llarg de la costa Europea Atlàntica entre el sud de Portugal i Irlanda. Aquest projecte ha comptat amb el finançament de l’Agència Europea per a la Mitjana i Petita Empresa (EASME) de la Comissió Europea.
Com ho hem fet?
Al llarg d’aquests dos anys, i com a soci del projecte, SUBMON ha desenvolupat tota una sèrie de materials de formació relacionats amb les activitats de turisme coster i marí sostenible. Concretament, s’ha redactat una guia de manteniment d’embarcacions, un manual per a guies que volen aportar el seu gra de sorra per a la conservació marina i una guia de bones pràctiques per a activitats amb kayak. Durant el projecte WAOH també s’han dissenyat altres materials, com postals per als clients d’activitats de kayak, busseig o snorkel i albirament de cetacis amb una guia de bones pràctiques i amb les espècies que es poden observar més freqüentment a cada zona WAOH. Tots els materials s’han produït en castellà, anglès i portuguès, els idiomes dels socis del projecte.



A més de la producció de materials de formació, s’han dut a terme accions presencials de formació amb operadors que ofereixen activitats a la costa i el mar en tots els destins socis: Portimao, Lisboa-Cascais-Sesimbra, Galícia, Cornualles i Donegal. En total, s’ha arribat a 152 operadors turístics en les 5 destinacions, als que se’ls hi ha recordat les bones pràctiques recomanades per a les seves activitats. També se’ls hi ha proporcionat informació general sobre les Àrees Natura 2000 marines, les espècies més freqüents de la zona i sobre com sensibilitzar als seus clients en la importància de conservar l’Oceà. A més de les xerrades a l’aula, es van dur a terme diferents sessions pràctiques amb la finalitat d’aplicar allò que s’havia explicat en una activitat real.
Durant les visites a les diferents destinacions es va aprofitar per a parlar amb els gestors de turisme i del medi ambient per a informar-los sobre el projecte WAOH i treballar amb ells un pla d’acció que ajudi als operadors a ser més sostenibles, alhora, fer més sostenible el destí turístic.
Com a última aportació, dins el projecte WAOH hem desenvolupat una sèrie de vídeos curts que expliquen les bones pràctiques per a l’albirament de cetacis o busseig, i com bussejar amb un vestit sec, peça imprescindible si es vol bussejar a l’Oceà Atlàntic Europeu.