Explorant el mar: 5 continguts educatius que pots consultar des de casa
Per tal d’amenitzar una mica aquests dies, hem pensat com podríem apropar-vos el mar a les vostres cases. Com a societat i com a persones, estem íntimament vinculats a l’entorn marí, més del que molts podem imaginar. A continuació us compartim una sèrie de continguts que hem anat desenvolupant en alguns dels nostres projectes i que estan disponibles de forma digital i gratuïta per a tothom.
Ajuda’ns a divulgar el coneixement sobre els nostres mars, les espècies que els habiten i les seves amenaces.
1- Oceans i Salut Humana (tots els públics)



El mar fa moltes coses per a nosaltres i la nostra salut està intrínsecament connectada a ell. Explorar aquesta relació extraordinària és la base d’una disciplina científica emergent anomenada “Oceans i Salut Humana”. El projecte SOPHIE: Seas, Oceans & Public Health in Europe és una iniciativa que vam impulsar per a crear una xarxa de persones i organitzacions interessades en conèixer els vincles entre els oceans i la salut humana, explorant com el turisme marí i la ciència ciutadana poden contribuir a aquesta apassionant àrea d’investigació. Descobreix totes les raons per estimar els nostres oceans en aquests vídeos!
2- Consells per a millorar la nostra relació amb el mar (tots els públics)



Només si entenem els conceptes fonamentals sobre mars i oceans i els sabem comunicar de forma adequada podrem prendre accions informades i responsables per a aconseguir uns mars, oceans i comunitats més saludables. És per això que vam iniciar Sea Change, un projecte d’”alfabetització marina” (Ocean Literacy). Ala web del projecte estan disponibles una sèrie de recursos i consells pràctics per a saber com minimitzar el nostre impacte i fomentar una relació sostenible amb el mar. Aquí us en deixem alguns:
3- Exercicis sobre Cultura Oceànica i el món marí (alumnes de primària)



El projecte Mar Interior va tenir com a objectiu divulgar i educar sobre el medi marí en escoles rurals de l’interior d’Espanya. La idea va ser introduir el concepte de Cultura Oceànica (Ocean Literacy), consolidar alguns conceptes relacionats amb el mar en general i donar a conèixer les espècies i espais protegits del litoral espanyol als alumnes de primària.
Tots els recursos educatius creats (dossiers per al professorat i l’alumnat i un banc d’imatges marines) estan disponibles a la web del projecte, on es poden descarregar de forma gratuïta.
4- Dossiers sobre Estratègies Marines: què son i perquè les necessitem?



La Directiva Marc per a la Estratègia Marina té com a principal objectiu aconseguir el bon estat ambiental dels sistemes marins europeus. D’aquí va sorgir el nostre projecte Estratègies Marines, en el que vam crear continguts educatius i audiovisuals adaptats als diferents nivells de primària, secundària i batxillerat. Cada un d’aquests recursos compta amb el dossier guia per al docent.
Les Estratègies Marines són unes eines creades per a protegir i conservar els nostres mars i oceans i gestionar les activitats que es duen a terme en ells. Per això mateix és de gran importància divulgar el seu contingut a la societat, t’animes?



Seguint aquesta línia, el projecte Un mar sense deixalles es va centrar en un dels indicadors més rellevants utilitzat a les Estratègies Marines: les deixalles marines. En aquest projecte es va elaborar material educatiu i divulgatiu per al professorat i l’alumnat de primària i també es va voler involucrar als centres educatius en la conscienciació i el manteniment d’un bon estat de les platges.



5- Pinta i descobreix el fons marí



Si estàs buscant una activitat senzilla per a compartir amb els més petits pots animar-los a pintar aquest fons marí, qui sap de quin color són totes aquestes espècies? Pots consultar informació sobre elles en aquest enllaç.