Èxit de participació a les formacions al sector pesquer palangrer a Costa Rica i Panamà
- El projecte “Millors pràctiques de manipulació i alliberament de tortugues marines” està finançat principalment per la National Fish & Wildlife Foundation i la International Seafood Sustainability Foundation (ISSF), i és una col·laboració estreta entre SUBMON, EcoPacific+, les autoritats de govern i els sectors pesquers palangrers de Costa Rica i Panamà.
Dijous, 13 d’abril de 2023, Costa Rica, migdia. Soc a la sala d’esdeveniments del complex que el SINAC té a la població de Golfito, impartint una xerrada de dues hores per a 92 pescadors. Esperàvem uns 30 o 40, i gairebé hi ha cadires disponibles ni lloc on posar-les. Per descomptat, no hi ha aire condicionat. Crec que mai he suat tant en la meva vida. Ens va passar igual el dia anterior a Quepos, on vam haver de fer la xerrada per a 76 assistents al poliesportiu, o a Cuajiniquil, on vam haver d’amuntegar-nos (molt) perquè cabessin 80 persones en una sala per a un màxim de 30. Com a mínim la setmana següent estaríem suficientment previnguts com per a organitzar una xerrada extra (dues xerrades, en comptes d’una) per si arribaven més de 50 persones. Al matí van assistir-ne 49, per a la tarda la cosa es va disparar fins arribar als…123 assistents!





I és que, en total, s’ha format a 475 persones al llarg de la costa pacífica de Costa Rica en les millors pràctiques per a manipular i alliberar tortugues marines capturades incidentalment per pesca: 422 d’aquestes van ser pescadors i la resta, funcionaris del govern, guies turístics o investigadors a platges de nidació de tortugues marines.
Mai ens hauríem imaginat que un projecte amb l’objectiu de crear un curs oficial i obligatori sobre alliberament de tortugues marines per a pescadors de palangre de “mitjana i avançada” de Costa Rica (les embarcacions més grans, tot i que encara són artesanals comparades amb altres països) tindria aquest èxit. I, no obstant, el sector pesquer palangrer de Costa Rica s’ha bolcat en ell des de l’inici, i l’ha fet seu. De fet, van ser ells els que ens animaren a sol·licitar finançament per a dur-lo a terme i els que han treballat conjuntament amb les autoritats (Incopesca, INA i Minae) perquè arribés a bon port.
I és que SUBMON, amb la inestimable i absolutament essencial col·laboració de la consultora EcoPacific+, porta temps treballant a Costa Rica, coneixent al sector pesquer, parlant amb les autoritats i avançant mica en mica cap a aquest moment, que només ha sigut possible gràcies a la confiança mútua entre tots els actors implicats durant el procés. Els pescadors, fins i tot, ens han compartit vídeos de les seves pràctiques amb tortugues marines capturades incidentalment, perquè poguéssim afinar millor en les pràctiques més recomanades segons les particularitats d’aquestes pesqueries. Ens han obert les portes de les seves embarcacions, ens han mostrat els seus arts de pesca i ens han explicat com treballen dia a dia, perquè poguéssim comprendre com de complicat és aquest sector.
Amb tot aquest material i coneixement, hem desenvolupat el que serà el contingut del curs oficial, que serà impartit i certificat en el futur pel personal de l’INA. Per tal de facilitar la seva feina, s’han produït 8 unitats educatives en forma de vídeos auto-guiats d’uns 5 minuts de durada, cada un sobre un tema concret. Aquests vídeos s’acompanyen d’una “Guia d’Eines recomanades” i un “Manual del Professor”, on es veuen a detall els diferents temes mencionats als vídeos. També s’han començat a repartir eines que s’han vist que eren essencials per a determinades flotes, com ara un talla-línies amb la fulla protegida, o llevahams per a les embarcacions més grans que van a pescar tonyina i fan servir hams de major mida.





Però aquest projecte no s’ha limitat a Costa Rica, si no que també ha dut a terme les primeres accions de capacitació a la costa pacífica de Panamà. En aquest país, la feina acaba de començar, per la qual cosa encara s’ha de parlar amb les autoritats per a establir el millor full de ruta, amb l’objectiu final d’aconseguir un curs oficial i obligatori al país, igual que a Costa Rica. Tant MiAmbiente com ARAP (l’autoritat de pesca), així com la Càmera Nacional de Pesca i Aqüicultura (CNPA), estan implicats i han donat el seu suport en l’organització d’aquestes primeres capacitacions, per això la nostra intenció és poder seguir treballant al país i acompanyar-los en el procés. A Panamà, la participació dels pescadors va ser més modesta, tot i així, es van formar un total de 154 persones, 106 d’elles pescadors i la resta, autoritats. Allà vam viure, sens dubte, l’experiència més curiosa de totes: impartir una capacitació a 38 pescadors de la flota panamenya internacional, gairebé tots ells indonesis i filipins, amb algun peruà i un capità espanyol… Res és impossible, així que vam fer la capacitació en anglès i espanyol, amb traducció al xinès i d’aquest, a l’indonesi.
Amb aquesta acció acaba el projecte que, sens dubte, més he gaudit dels últims anys, tot i que aquesta última fase ha estat esgotadora. Moltíssimes gràcies a EcoPacific+ per una feina tant ben feta, al Sector Pesquer Palangrer de Costa Rica i la Càmera Nacional de Pesca i Aqüicultura de Panamà per aconseguir que tot això fos possible, i a Incopesca, MINAE, INA, ARAP i MiAmbiente per treballar perquè tot això tant de bo continuï en el temps. I per descomptat, gràcies a la National Fish & Wildlife Foundation i la International Seafood Sustainability Foundation (ISSF) per confiar en nosaltres I finançar gran part d’aquesta iniciativa. Esperem que aquest sigui l’inici d’una gran amistat, i de molts projectes per acomplir!
- Més informació: https://www.submon.org/conservacio-de-tortugues-marines-junt-el-sector-pesquer-de-costa-rica-i-panama/
Projecte finançat principalment per: