Els residus plàstics segueixen sent una amenaça pel mar
La nostra atenció està actualment focalitzada en la pandèmia derivada del Covid-19. No obstant, passar per alt o oblidar les amenaces cap al medi ambient prèvies a la pandèmia seria un greu error. Hem de recordar que quan el planeta pateix, el ser humà ho fa amb ell.
A la actualitat, moltes d’aquestes amenaces s’estan veient incrementades i, en concret, la pandèmia mundial està agreujant algunes d’elles. La principal amenaça és la presència de plàstics (inclosos els micro i nanoplàstics) als mars y oceans, i està augmentant.





Recents estudis de la professora Penélope K. Lindeque, del laboratori marí de Plymouth, al sud d’Anglaterra, han evidenciat que quan s’usen xarxes més fines de les habituals per a capturar microplàstics es poden arribar a trobar 2,5 vegades més quantitat per metre cúbic.
Sumat a aquest fet, trobem estudis del Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en els que s’han trobat compostos organofosforats en balenes (Balaenoptera physalus) i krill d’Islàndia. Aquestes són substàncies químiques que s’usen com a plastificants (per a donar suavitat al plàstic) i retardants de flama (amb efecte inhibidor de combustió) . Aquests estudis coincideixen amb els realitzats pel mateix grup d’investigació a dofins del mar d’Alborán, a finals del 2019. Aquests estudis confirmen que el dany que aquests materials produeixen va més enllà del seu impacte físic.





Finalment, és important destacar l’aparició, cada cop més rellevant, de mascaretes quirúrgiques i guants de plàstic al litoral hispànic. Ja s’ha constatat la seva aparició a les costes cantàbriques. L’ús d’aquests materials és imprescindible per a la nostra salut, però hem de rebutjar de la manera més adequada per a minimitzar o evitar els impactes derivats. Hem de seguir lluitant pel benestar del medi ambient i no deixar de banda el medi marí.