El pop d’anelles blaves, minúscul i mortal
La denominació comú com a pop d’anelles blaves compren al gènere Hapalochlaena, el qual engloba diverses espècies. Totes elles comparteixen característiques molt similars: mida petita, pigmentació en la pell en forma d’anelles blaves i un potent verí.
La distribució geogràfica principal del pop d’anelles blaves s’estén des del Japó fins a Austràlia i l’àrea tropical, tot i que varia en funció de l’espècie. Aquests pops són petits, entre 5-10 cm de llarg, no obstant algun exemplar pot arribar fins als 15 cm. El pes mig es troba entre els 25 i els 80 grams. S’alimenten principalment de petits crancs i gambes, però poden menjar fins i tot peixos dèbils i moribunds més grans que ells.



El nom ve donat per les seves característiques anelles blaves presents a la pell, les quals poden ser més o menys evidents en funció de si s’està amagant o està alerta. Els pops d’anelles blaves utilitzen tres estructures presents en la pell per a canviar de color: cromatòfors, iridòfors i leucòfors. Els cromatòfors són sacs plens de pigments que estan controlats per músculs circumdants. Flexionar i contraure aquests músculs pot expandir o reduir els sacs, canviant l’aparença general en mil·lisegons. Sota d’aquests, es troben iridòfors, que generen colors iridescents com el blau de les anelles. I, per últim, els leucòfors, són reflectors blancs que agreguen lluminositat i contrast a la pantalla general.
El verí produït per aquests pops contenir fins a 10 compostos diferents entre els que destaca la tetrodotoxina, una neurotoxina que es pot trobar també al peix globus. La tetrodotoxina ataca al sistema nerviós, provocant una paràlisi muscular que en cas de no ser atesa pot causar la mort. No existeix antídot per aquest verí, no obstant hi ha mètodes de manteniment vital assistit mitjançant els quals es pot mantenir viva a una persona fins a completar l’expulsió total del verí, passades 24 hores. Aquesta toxina és creada per bactèries simbionts amb el pop que habiten les glàndules salivals d’aquest, també es pot trobar en el peix globus, tunicats i cargols marins, entre d’altres.