EL DÀTIL DE MAR: un altre valor ecològic de l’Àrea Marina Protegida de les Illes Medes
Dins dels estudis que realitza SUBMÓN com a eina de gestió dels espais protegits, i en especial els que porta executant a l’Àrea Marina Protegida de les Illes Medes des del 2003, aquest mes de maig s’ha iniciat un estudi sobre una espècie poc coneguda, però d’indubtable valor ecològic, el Dàtil de Mar (Lithophaga lithophaga).
Aquest estudi es centra en conèixer alguns factors ambientals que poden influir a la distribució d’aquesta espècie, així com l’estat de conservació a les Illes. El document final, recollirà informació general sobre el Dàtil de Mar, per tal que pugui ser utilitzat com a eina de divulgació i d’aquesta manera donar a conèixer als visitants de la zona la seva importància ecològica, així com la manera més respectuosa per tal d’observar-lo.
El Dàtil de Mar, és un mol·lusc similar al musclo que viu dins la roca calcària que perfora lentament gracies a la segregació d’àcids. La seva baixa taxa de creixement (de 3 a 4 mm/any en èpoques favorables) fan que la regeneració natural de l’espècie sigui insuficient en zones amb excessiva pressió pesquera, acció provocada pel seu important valor gastronòmic. Moltes vegades l’extracció de Dàtil, s’ha fet amb martells pneumàtics per a trencar la roca, cosa que no només afecta a l’espècie, sinó també al seu hàbitat. Tot això, fa que des de principis de la dècada del 90, s’hagi iniciat un seguit de mesures de protecció d’aquesta espècie mitjançant la creació de lleis específiques.
Estudis com aquests, ens ajuden a conèixer més aquests animals i a fer arribar a la societat la importància de la seva protecció i respecte.