El corall de Girona confiscat l´últim any tardarà més de mig segle a regenerar-se
GIRONA | EFE/DDG
Un estudi biomètric elaborat pels biòlegs de l’organització no governamental Submón sobre els més de 15 quilos de corall vermell sostrets de la costa gironina l’últim any ha posat de manifest que la zona d’on es van treure tardarà més de cinquanta anys a regenerar-se. A més, aquest corall confiscat pel Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil de Girona està valorat en gairebé 7.000 euros i el 85% no tenia la talla mínima. Aquest estudi, que ha precedit a un informe sobre l’impacte mediambiental que genera aquesta activitat il·legal, s’inclourà en les diligències policials que la Guàrdia Civil farà arribar al jutjat quant a les actuacions penals, i a la Generalitat en les infraccions administratives.
Els biòlegs de Submón han dut a terme un exhaustiu estudi biomètric sobre les tres partides de corall decomissades pel GEAS de l’Estartit als corallers furtius. Entre març de 2007 i abril de 2008 van suposar més de 15 quilos de corall confiscats, 2,60 dels quals el mes de març de 2007, 9,3 a l’agost del mateix any i 3,38 quilos a l’abril de 2008.
De l’estudi del corall analitzat, que provenia de la zona de més valor ecològic de la costa del Montgrí i del cap de Creus, es desprèn que podia ocupar uns 48,9 metres quadrats de fons coral·lífer d’una de les comunitats més fràgils dels fons del Mediterrani.
Del total de quilos d’aquesta espècie decomissats als furtius, el 85% no arribaven als 7 mil·límetres reglamentaris, i el 51,2% va ser arrencat juntament amb el substrat, pràctica que afecta greument la supervivència de la diversitat biològica que es genera al voltant del coral·lífer, i sobretot a la capacitat de rebrot del corall.
En aquest sentit, la pesqueria il·legal provoca a més, que la zona d’on va ser picat el corall amb substrat estarà com a mínim 51 anys sense regenerar-se, i per tant no representarà cap interès per al turisme de busseig.
Cova de corall afectada per la pesca ilegal. Fotografia de l’esquerra (any 2003) fotografia de la dreta (any 2004)
Tant els biòlegs com la Guàrdia Civil consideren necessària una revisió de la normativa vigent perquè es tinguin en compte altres paràmetres a l’hora de sancionar els infractors. Entre ells, que es tingui en compte, a més del valor per quilo de corall, el percentatge de talla il·legal que es trobi entre la quantitat total del corall extret, i que hi hagi unes taules de barem segons el dany ocasionat per graduar la sanció.
En aquests moments, la sanció és la mateixa si s’extreu il·legalment un quilo de corall que 50 quilos, i no s’estima de cap manera el dany al patrimoni natural que es fa.
Presència a mitjans:
http://www.diariometro.es/es/article/efe/2008/08/31/655921/index.xml
http://www.soitu.es/soitu/2008/08/31/info/1220179844_208335.html