Educar per poder conservar
Gran part de la societat no és conscient de la importància de conservar el patrimoni natural. La visió antropocèntrica en la que s’ha fonamentat el nostre desenvolupament ha implicat que visquéssim cada vegada més allunyats de la natura, més aïllats d’ella. Com a espècie hem tendit a creure’ns superiors al que ens rodeja, considerant al planeta i a les altres espècies que l’habiten simples recursos a explotar per tal de continuar creixent i desenvolupant-nos. Aquest fet, però, ja implica un greu problema de base: és impossible el creixement infinit en un planeta on, ens agradi o no, els recursos són finits.
Aquest desenvolupament basat en el “tot s’hi val” ens ha fet perdre la consciència sobre què és el que realment importa, encaminant-nos cap a una crisi ambiental i climàtica que ja comença a mostrar-se i que haurem d’afrontar en el futur immediat. Així doncs, és convenient tenir clar que promoure la conservació del patrimoni natural va molt més enllà del romanticisme o de l’empatia envers la resta d’espècies que habiten el planeta. Conservar vol dir poder viure, ja que totes les espècies juguen un paper fonamental en el manteniment d’un equilibri del qual depenem les persones, i la pèrdua d’una sola d’elles pot comportar greus alteracions impossibles de preveure.
“Al final conservarem només allò que estimem, estimarem només allò que entenguem i entendrem només allò que ens hagin ensenyat” Baba Dioum, 1968.
En aquest sentit, ara més que mai és fonamental recordar què és important. “Al final conservarem només allò que estimem, estimarem només allò que entenguem i entendrem només allò que ens hagin ensenyat”. Aquesta és la cèlebre frase que l’enginyer forestal senegalès Baba Dioum va pronunciar a l’Assemblea General de l’IUCN (International Union for Conservation of Nature) celebrada a Nova Deli l’any 1968. Malgrat dir-la fa 53 anys segueix sent molt transcendent, ja que mostra clarament el paper fonamental que juga l’educació en la conservació del patrimoni natural. Educar per poder conservar, conservar per poder viure.