Materials educatius sobre l’oceà: els dossiers d’EDUCAMARES ja estan disponibles
Gairebé dos anys després del seu inici, la ruta divulgativa del projecte EDUCAMARES arriba al seu final. Al llarg d’aquesta ruta, EDUCAMARES ha recorregut les 24 províncies i ciutats autònomes espanyoles amb litoral, i ha comptat amb la participació de 73 centres educatius. En total, s’han realitzat més de 250 xerrades-taller i s’ha arribat a més de 7000 alumnes d’educació secundària i batxillerat.
Dins el projecte EDUCAMARES, també es van elaborar una sèrie de materials educatius, tant per al professorat com pels alumnes, adaptats als diferents nivells d’ESO i batxillerat. Aquests dossiers, que treballen diferents aspectes sobre el medi marí, estaven exclusivament a disposició dels centres educatius que han participat a EDUCAMARES fins a finalitzar les visites. Per això, a partir d’ara els dossiers ja estan disponibles per a totes aquelles persones que vulguin consultar-los i utilitzar-los, i es poden descarregar de forma gratuïta en aquests enllaços.
Apropant l’oceà a les aules
L’objectiu d’aquests recursos educatius és fomentar el coneixement sobre diferents aspectes importants sobre l’oceà i la seva protecció, donant a conèixer la importància de la Xarxa Natura 2000 com una eina per a assolir la protecció del medi marí a nivell europeu. També, amb aquests recursos es pretén destacar el projecte LIFE IP INTEMARES i la feina que s’està duent a terme aquí, ja que es tracta del projecte més gran dedicat a la conservació marina a Espanya.
Aquests dossiers educatius es divideixen principalment en cinc apartats:
1.- L’oceà: què en sabem sobre ell? Perquè és imprescindible per a la vida al planeta? Quines propietats té l’oceà? En aquest primer capítol s’explica el paper fonamental que juga al nostre planeta i també la influència que té sobre nosaltres, així com la influència que exercim nosaltres sobre ell.
2.- Ecosistemes i hàbitats: ecosistemes, hàbitats i relacions biològiques i tròfiques que es donen entre diferents espècies. S’expliquen alguns dels hàbitats marins que podem trobar al medi marí espanyol, i algunes de les tècniques que s’utilitzen per a estudiar-los.
3.- Espècies: com es classifiquen? Es centra més en detall sobre algunes de les adaptacions que han desenvolupat les espècies per a poder viure en un medi com el marí, i sobre alguns dels mètodes que s’utilitzen per a estudiar alguna d’elles.
4.- Amenaces: quins impactes provoca l’ésser humà sobre el medi marí? En aquest apartat es tracten alguns d’ells, explicant-los i plantejant petits experiments per a conèixer-los millor i treballar en possibles solucions.
5.- Espais protegits i Xarxa Natura 2000: en aquest últim apartat, com a tancament del dossier, es toquen temes sobre legislació i accions per a la conservació dels bens naturals que ens envolten. Es parla d’espais naturals protegits i de la Xarxa Natura 2000, que és una xarxa ecològica europea d’espais protegits elaborada amb l’objectiu de preservar la biodiversitat als diferents estats membre de la Unió Europea. En aquest apartat també es presenta el projecte LIFE IP INTEMARES, el major i més ambiciós projecte de conservació marina a nivell nacional.
Enllaços als dossiers:
- 1º – 2º de ESO – alumnat
- 1º – 2º de ESO – professorat
- 3º – 4º de ESO – alumnat
- 3º – 4º de ESO – professorat
- Batxillerat – alumnat
- Bachillerato – professorat
El projecte EDUCAMARES compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico i del projecte LIFE IP INTEMARES.