Dofins de Tramuntana: la campanya d’estiu 2020 està oberta a la participació ciutadana
Fa temps que des de SUBMON apostem per a tractar els problemes ambientals marins de forma conjunta amb la societat. És en aquest sentit, i sota les estratègies de Custòdia Marina, que fa ja 12 anys que vertebrem projectes, programes i campanyes de sensibilització.
“Dofins de Tramuntana”ara, com en el seu moment al 2009 vam iniciar “Canyons del Maresme”, són projectes estructurals de SUBMON que permeten aglutinar iniciatives, programes i participació ciutadana en projectes de conservació marina. El cap d’olla gris a Canyons del Maresme i el dofí mular a Dofins de Tramuntana, són cetacis que actuen com a espècies paraigües i permeten que altres espècies menys emblemàtiques es vegin beneficiades d’actuacions de conservació que es fan sobre caps d’olla i dofins.





El valor del projecte Dofins de Tramuntana
Fa tres anys vam iniciar “Dofins de Tramuntana” a les aigües de Cap de Creus, on una població important de dofins mulars (Tursiops truncatus) utilitza la zona com a àrea d’alimentació i reproducció. Pescadors i actors turístics comparteixen l’espai amb ells. Des de SUBMON, creiem que és possible la coexistència sempre i quan es segueixin unes bones pràctiques de navegació durant els albiraments i l’establiment de mesures de protecció que seran beneficioses pels cetacis. SUBMON fa l’estudi d’aquest exemplars: els tenim identificats, sabem quants n’hi ha, quan crien i com interactuen amb les barques de pesca. Treballem amb base a Cadaqués i sortim a fer transsectes d’albirament per tota la zona. A dia d’avui comptem amb unes 4000 milles nàutiques navegades i informació de gairebé dos centenars d’individus.
Campanya participativa pel 2020
Enguany, i en una campanya d’estiu que es veurà segur afectada per la nova normalitat generada per la covid-19, tenim ganes de saber com han estat els individus en aquest llarg període. És per aquesta raó que per primer cop com a entitat, hem engegat un procés de crowdfunding per a que la ciutadania sigui partícip del projecte.
Esperem de veritat que trobeu interessant la iniciativa i en vulgueu ser part… Al cap i a la fi està a les nostres mans tenir una societat més formada i informada, d’una banda sobre la influència que fem sobre l’ambient marí i les espècies que l’habiten, i d’altra banda tenir el coneixement de la riquesa del nostre patrimoni natural marí.