Del mar a la taula: el projecte europeu Sea2See i la traçabilitat del peix i marisc
Iniciem el projecte Sea2See, amb l’objectiu d’implementar un sistema de tecnologia blockchain per a millorar la transparència en el sector del peix i marisc. El projecte està cofinançat per la Unió Europea i hi participen diversos socis europeus, entre ells SUBMON. Dins el projecte, la nostra tasca consistirà a desenvolupar una estratègia de participació per tal d’identificar i superar les barreres de consum de productes del mar sostenibles, així com augmentar la confiança dels consumidors i conscienciar sobre la sostenibilitat d’aquests productes.
La pesca i l’aqüicultura són una font essencial de proteïnes i un component crucial de la dieta diària de moltes persones a tot el món. Tres quartes parts del peix i marisc que es consumeixen a la Unió Europea procedeixen de la pesca salvatge, mentre que la quarta part restant prové de l’aqüicultura.



En els darrers anys, la sostenibilitat ha esdevingut una qüestió essencial en el sector de productes del mar per a molts consumidors, que cada vegada s’interessen més per atributs com l’ecologia, la producció orgànica i l’origen nacional/europeu, entre d’altres. En aquest sentit, les polítiques mediambientals i de seguretat alimentària de la Unió Europea miren de garantir una producció i un consum de productes del mar més sostenibles, inclusius, segurs i saludables al seu territori.
Els sistemes digitalitzats són un enfocament innovador per a garantir la traçabilitat del peix i marisc, i el seu ús s’està normalitzant a tot el món. No obstant això, els diferents actors que compren, consumeixen i venen productes del mar exigeixen més transparència respecte a les espècies, el seu origen i el mètode de producció. Aquesta millora tecnològica podria garantir la traçabilitat del peix i marisc i, en molts casos, podria ser una aliada per a les poblacions de peixos i la conservació d’aquests ecosistemes marins.
Per tant, el projecte Sea2See busca fomentar la confiança dels consumidors i l’acceptació del peix i marisc capturat o cultivat de forma sostenible a Europa. Per tal d’aconseguir-ho, nosaltres, com a consorci, desenvoluparem una innovadora plataforma de traçabilitat d’extrem a extrem basada en la tecnologia blockchain que s’emprarà en tota la cadena de valor. A més, posarem en marxa accions dirigides a les diferents parts interessades per crear conjuntament aquesta eina de traçabilitat i augmentar la confiança en el peix i marisc europeu. Finalment, aquest sistema de traçabilitat de Sea2See es provarà i es validarà a 5 centres pilot per tal de seguir la cadena de valor de diferents productes.
Carlos Mazorra, coordinador del projecte Sea2See, ho resum així: “La plataforma interactiva i accessible basada en el blockchain que el projecte Sea2See està desenvolupant contribuirà a augmentar significativament la confiança, la transparència i la traçabilitat del sector europeu de productes del mar a tota la cadena de valor, i posar en marxa estratègies socials i sectorials de cocreació, comunicació i conscienciació sobre els beneficis d’un peix i marisc nutritius, pescats i cultivats de forma sostenible, des del productor fins al consumidor final.”
En conseqüència, el projecte Sea2See vol comprometre’s amb els actors rellevants al llarg de la cadena de valor, per fer que els seus productes siguin més confiables i competitius al mercat, convertint-se en les opcions de compra preferides pels consumidors. SUBMON es centrarà específicament a identificar i dirigir-se a les principals parts interessades i en desenvolupar una estratègia de compromís amb els consumidors per tal d’identificar i superar la falta de coneixement i les barreres relacionades amb el consum i l’acceptació de peix i marisc sostenibles.
En aquest sentit, SUBMON liderarà processos de cocreació de solucions per a l’acceptació i la confiança dels consumidors en el peix i marisc, com ara una hackató, un MOOC, diverses activitats pilot, i la producció de materials de sensibilització per incrementar l’alfabetització dels productes del mar entre la població en l’àmbit europeu.
El projecte Sea2See buscarà millorar la traçabilitat i la transparència del peix i marisc que es ven al mercat europeu, fent més visibles les pràctiques de pesca i aqüicultura sostenibles. A més, l’eina de Sea2See proporcionarà informació útil als consumidors per posar llum al sector de la indústria de peix i marisc i donar suport a les nostres decisions en comprar aquests productes.